Pordzewiacz pomidorowy - potencjalne zagrożenie dla upraw pod osłonami?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 11 maja 2017 13:28

Pordzewiacz pomidorowy - potencjalne zagrożenie dla upraw pod osłonami? prof.dr hab. Gabriel Łabanowski z Instytutu Ogrodnictwa/ fot. SadyOgrody.pl

W ubiegłym roku na roślinach pomidora malinowego z okolic Zamościa (którego ogrodnik rozmnażał z własnych nasion) zaobserwowano pordzewiacza pomidorowego. O ocenę zagrożenia redakcja Sadyogrody.pl poprosiła prof. dr. hab. Gabriela Łabanowskiego, Kierownika Pracowni Entomologii Roślin Warzywnych i Ozdobnych z Instytutu Ogrodnictwa.

- Od wielu lat słyszę o występowaniu pordzewiacza pomidorowego w szklarniach, ale nie ma udokumentowanych stwierdzeń jego obecności w poszczególnych obiektach szklarniowych. Pojawienie pordzewiacza jest przypadkowe i nie związane z rejonami czy mikroklimatem naszego kraju. Pordzewiacz pomidorowy nie jest również umieszczony w Krajowym Katalogu Szpecieli, ponieważ nigdy nie był stwierdzany w warunkach polowych - mówi prof. Łabanowski.

- Pordzewiacz pomidorowy jest głównie szkodnikiem pomidora, ale roślinami żywicielskimi spośród uprawianych w szklarniach i tunelach foliowych jest także papryka roczna, oberżyna, miechunka, petunia i bieluń, chociaż na temat ich zasiedlania praktycznie nie ma informacji krajowych - zaznacza profesor IO.

Dodaje, że objawy żerowania pordzewiacza widoczne są na wszystkich organach roślinnych począwszy od liści, a kończąc na owocach. Pierwsze symptomy występują na liściach w dolnej części rośliny w postaci zmiany koloru górnej strony blaszki liściowej i ordzawienia dolnej strony liści, których brzegi z czasem zawijają się do góry. Z dolnych liści przemieszcza się on w górne partie rośliny żerując na łodydze i zawiązkach owoców, których powierzchnię ordzawia - mówi prof. Łabanowski.

- Czynniki ograniczające rozwój i szkodliwość pordzewiacza w szklarniach to przede wszystkim dobór odmian i warunki uprawowe. Odmiany, których liście są gęsto pokryte włoskami są mniej podatne na zasiedlanie i uszkadzanie przez szpeciele. Utrzymywanie wysokiej wilgotności powietrza w szklarni i jak najniższej temperatury również nie sprzyja rozwojowi szpeciela, jego optymalne warunki rozwoju to temperatura powietrza 25 st. C i więcej oraz RH do 60 proc. - tłumaczy.

- Co do zwalczania, jeżeli stosuje się w uprawie pomidora dozwolone środki chemiczne oparte na abamektynie do zwalczania przędziorka automatycznie skutecznie niszczy się podzewiacza pomidorowego, czego nie zawsze są świadomi producenci. Także w szklarniach, gdzie jest stosowana biologiczna walka z przędziorkiem za pomocą drapieżnych roztoczy z rodziny dobroczynkowatych, również nie ma problemu ze szpecielem. Takie działania mogą być przyczyną, ze pordzewiacz pomidorowy nie jest sygnalizowany przez wielu producentów jako sprawca szkód - mówi ekspert.

Prof. Gabriel Łabanowski podsumowując zaznacza, ze pordzewiacza pomidorowego należy uznać za szkodnika okolicznościowego pomidora, który na dzień dzisiejszy nie ma większego znaczenia gospodarczego z powodów wyżej wymienionych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI