Podłoże popieczarkowe coraz częściej wykorzystywane jako nawóz

Autor: sadyogrody.pl 07 stycznia 2015 14:36

Podłoże popieczarkowe coraz częściej wykorzystywane jako nawóz fot. shutterstock.com

Zużyte podłoże po produkcji pieczarek uważane jest za odpad wymagający zagospodarowania, jednak dzięki zawartości substancji organicznej, może być zastosowane jako nawóz roślinny. Roczna ilość tego odpadu w Polsce wynosi około 1500,000 ton.

Zawartość materii organicznej większości gleb Polski użytkowanych rolniczo ulega ciągłemu zmniejszeniu, dlatego bardzo ważne jest prowadzenie właściwej gospodarki substancją organiczną. Do niedawna zawartość węgla organicznego w glebie zapewniało stosowanie obornika, jednak  jego ilość znacznie się zmniejszyła. W związku z tym ważne jest poszukiwanie nowych rozwiązań w tym zakresie, jak wykorzystanie podłoża po uprawie pieczarki, tzw. podłoża popieczarkowego. Jest to najczęściej mieszanina kompostowanego obornika końskiego, kurzego, słomy oraz torfu. Kompost popieczarkowy zawiera 60-70 procent wody, a resztę stanowi sucha masa. Może być wykorzystany w uprawie ziemniaków, buraków oraz zbóż. Ponadto można go wykorzystywać do ściółkowania gleby w sadach, jako dodatek do ziem inspektowych oraz przy produkcji rozsad warzyw i kwiatów.

Zużyte podłoże pieczarkowe jest uznane za dobry materiał nawozowy i szczególnie cenne źródło substancji organicznej oraz wysokiej zawartości makro- i mikro- składników,  jednak jego rolnicze zagospodarowanie wymaga ciągłych badań składu chemicznego i pozostałych właściwości.  Bardzo ważne jest, aby pozbawić to podłoże wszelkich możliwych szkodników z rodziny grzybiarkowatych, grzybów chorobotwórczych oraz nasion chwastów, które nie będą w przyszłości źródłami infekcji. W tym celu podłoże popieczarkowe poddaje się obróbce termicznej.

Zalecane terminy stosowania kompostu popieczarkowego to wczesna wiosna i jesień. Ponadto kompost ten podlega przepisom niestosowania w terminie od 1 grudnia do końca lutego, a jego ilość zastosowanego w ciągu roku nie może przekroczyć 170 kg/1 ha użytków rolnych.

Uzyskanie 1 kg pieczarek, wiąże się z uzyskaniem 5 kg zużytego podłoża pieczarkowego, ale mimo to dostępność zakupu podłoża popieczarkowego zależne jest od rejonu Polski. Jego cena waha się w różnych częściach kraju od 10 do 15 zł za metr kwadratowy, chociaż w niektórych województwach (najczęściej we wschodniej części Polski) właściciele dużych pieczarkarni oddają podkład za darmo, choć często warunkiem jest dobrze zorganizowany przez nas transport.

Wiele pieczarkarni oferuje podłoże popieczarkowe w swojej ofercie. Sprzedawane przez nie podłoże jest poddane wcześniej dezynfekcji termicznej parą wodną, która pozwala na uzyskanie wolnego od szkodników, grzybów i nasion chwastów podłoża popieczarkowego. Kupnem takiego podłoża zainteresowani są głównie odbiorcy indywidualni, którzy stosują go jako nawóz przy zakładaniu trawników.

Dawka podłoża popieczarkowego na hektar zależna jest od rodzaju uprawy. Przy stosowaniu do zbóż oraz użytków zielonych należy zastosować około 15-20 ton/ha, w burakach i kukurydzy około 30-40 ton/ha, w przypadku ziemniaków 20-30 ton/ha, a w uprawach warzywniczych 15-25 ton/ha.

Stosowanie podłoża popieczarkowego charakteryzuje się dużą przyswajalnością zawartych w nim składników mineralnych przez rośliny w dwóch pierwszych latach, dlatego – o ile mamy do niego dostęp – bardzo dobrze sprawdza się w wielu uprawach.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI