Pilśniowiec winoroślowy – problem upraw winorośli

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 18 grudnia 2015 08:49

Pilśniowiec winoroślowy – problem upraw winorośli Pilśniowiec winoroślowy stanowi zagrożenie dla upraw winorośli/ fot. shutterstock.com

Pilśniowiec winoroślowy (Eriophyes vitis) stanowi zagrożenie dla upraw winorośli. Na skutek żerowania tego szkodnika wzrost roślin ulega osłabieniu, również słabsza jest jakość produkowanych owoców.

Pilśniowiec winoroślowy to niewielki roztocz o długości ciała 0,15 mm. Osobniki dorosłe rozpoczynają żerowanie wczesną wiosną. Typowe objawy obecności szkodnika można zaobserwować na dolnej stronie blaszki liściowej, gdzie powstają nierównomierne plamy 'pilśni'. W dalszym stadium żerowania plamy stają się ciemniejsze i zasychają. Natomiast na górnej stronie liści widoczne są punktowe wypukłości. 

Na zasiedlonych winoroślach powierzchnia asymilacyjna liści zmniejsza się, co doprowadza do osłabienia dalszego wzrostu roślin. Jakość produkowanych owoców również ulega pogorszeniu. W sezonie wegetacyjnym występuje zazwyczaj kilka pokoleń tego szkodnika. 

Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się pilśniowca warto stosować się do zasad profilaktyki. Winnicę należy zakładać z roślin wolnych od szkodników. Natomiast zasiedlone przez pilśniowca liście, bądź nawet całe latorośle trzeba wycinać i usuwać z plantacji. Obecnie na rynku brak jest zarejestrowanych preparatów do zwalczania tego szkodnika. Ochronę biologiczną można prowadzić za pomocą drapieżnych dobroczynkowatych (Phytoseiidae).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI