Pieprzowa plamistość – choroba fizjologiczna kapusty pekińskiej

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 15 października 2015 11:09

Pieprzowa plamistość – choroba fizjologiczna kapusty pekińskiej Pieprzowa plamistość to choroba fizjologiczna występująca na główkach kapusty pekińskiej/ fot. shutterstock.com

W zależności od odmiany zbiór kapusty pekińskiej przeprowadza się od końca września do początku listopada. Warzywo to jest podatne na zaburzenia fizjologiczne, które przeważnie są wynikiem działania niesprzyjających warunków występujących w trakcie prowadzenia uprawy. Pieprzowa plamistość to choroba fizjologiczna pojawiająca się przeważnie na główkach kapusty pekińskiej w trakcie długotrwałego przechowywania.

Również coraz częściej można zaobserwować objawy tej choroby na polu w trakcie prowadzenia uprawy. Pomimo, iż pieprzowa plamistość inaczej znana jako nekrotyczna plamistość liści powoduje powierzchniowe uszkodzenia, to główki kapusty znacznie tracą na wartości handlowej.

Na białych nerwach zewnętrznych liści widoczne są jasno-czarne, bądź brązowe niewielkie plamy (czasami widoczne z żółtą obwódką). Plamy te mogą także powstawać na tkance pomiędzy nerwami liści. Przy dużym nasileniu choroby przebarwienia zlewają się ze sobą, przez co obejmują większą powierzchnię. 

Symptomy choroby uwidaczniają się w trakcie długiego przechowywania w nieodpowiedniej temperaturze (niższa niż zalecana). Kapusta w większym stopniu jest podatna na plamistość przy utrzymującym się okresie suszy oraz niewłaściwym nawożeniu - niekorzystne jest późne, jak i nadmierne nawożenie azotem.

Na pieprzową plamistość podatne są odmiany kapusty pekińskiej, m.in.  Early Meeho, Hong Kong, Ming Emperor, oraz Orient Express. Na rynku dostępne są również odmiany o podwyższonej odporności (nawet podczas niskiej temperatury) - Bilko, Chief, China Pride, Green Rocket, Kind, Monument, a także Treasure Island.

Aby ograniczyć występowanie pieprzowej plamistości trzeba prowadzić właściwe nawożenie podczas uprawy. Ponadto nie powinno się składować główek kapusty pekińskiej przez zbyt długi czas, w nieodpowiednich warunkach - należy kontrolować panujące warunki w trakcie przechowywania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI