Pieprzowa plamistość – choroba fizjologiczna kapusty pekińskiej

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 15 października 2015 11:09

Pieprzowa plamistość – choroba fizjologiczna kapusty pekińskiej Pieprzowa plamistość to choroba fizjologiczna występująca na główkach kapusty pekińskiej/ fot. shutterstock.com

W zależności od odmiany zbiór kapusty pekińskiej przeprowadza się od końca września do początku listopada. Warzywo to jest podatne na zaburzenia fizjologiczne, które przeważnie są wynikiem działania niesprzyjających warunków występujących w trakcie prowadzenia uprawy. Pieprzowa plamistość to choroba fizjologiczna pojawiająca się przeważnie na główkach kapusty pekińskiej w trakcie długotrwałego przechowywania.

Również coraz częściej można zaobserwować objawy tej choroby na polu w trakcie prowadzenia uprawy. Pomimo, iż pieprzowa plamistość inaczej znana jako nekrotyczna plamistość liści powoduje powierzchniowe uszkodzenia, to główki kapusty znacznie tracą na wartości handlowej.

Na białych nerwach zewnętrznych liści widoczne są jasno-czarne, bądź brązowe niewielkie plamy (czasami widoczne z żółtą obwódką). Plamy te mogą także powstawać na tkance pomiędzy nerwami liści. Przy dużym nasileniu choroby przebarwienia zlewają się ze sobą, przez co obejmują większą powierzchnię. 

Symptomy choroby uwidaczniają się w trakcie długiego przechowywania w nieodpowiedniej temperaturze (niższa niż zalecana). Kapusta w większym stopniu jest podatna na plamistość przy utrzymującym się okresie suszy oraz niewłaściwym nawożeniu - niekorzystne jest późne, jak i nadmierne nawożenie azotem.

Na pieprzową plamistość podatne są odmiany kapusty pekińskiej, m.in.  Early Meeho, Hong Kong, Ming Emperor, oraz Orient Express. Na rynku dostępne są również odmiany o podwyższonej odporności (nawet podczas niskiej temperatury) - Bilko, Chief, China Pride, Green Rocket, Kind, Monument, a także Treasure Island.

Aby ograniczyć występowanie pieprzowej plamistości trzeba prowadzić właściwe nawożenie podczas uprawy. Ponadto nie powinno się składować główek kapusty pekińskiej przez zbyt długi czas, w nieodpowiednich warunkach - należy kontrolować panujące warunki w trakcie przechowywania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.