Pędraki zagrożeniem w uprawach sadowniczych. Jak je zwalczać?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 27 października 2015 10:30

Pędraki zagrożeniem w uprawach sadowniczych. Jak je zwalczać? Pędraki uszkadzają korzenie powodując zamieranie roślin/ fot. shutterstock.com

Pędraki, czyli larwy chrabąszcza majowego żerując na korzeniach roślin powodują duże szkody w uprawach. Z gatunków sadowniczych w największym stopniu uszkadzane są truskawki, maliny, borówka, a także jabłonie i wiśnie. W naszym kraju brak jest zarejestrowanych środków do zwalczania tego szkodnika.

Owady dorosłe (chrząszcze) żerują na liściach, powodując tzw. gołożery, co w znacznym stopniu osłabia wzrost roślin uprawnych. Z kolei pędraki uszkadzają korzenie powodując zamieranie roślin, a przy dużej liczebności mogą doprowadzić nawet do wypadania młodych drzewek owocowych zarówno w szkółkach, jak również w sadach.

Według danych Instytutu Ogrodnictwa na terenach występowania larw chrabąszcza majowego odnotowano zamieranie nawet kilkuletnich drzew jabłoni oraz wiśni. Pędraki żerowały zarówno na drobnych, jak i starszych korzeniach, a także szyjce korzeniowej, co ograniczało pobieranie wody i składników mineralnych przez roślinę.

Jako próg zagrożenia na stanowiskach przeznaczonych pod uprawę stanowi 1 pędrak, lub więcej przypadająca na 2 m2 pola. Jest to uwarunkowane dużą szkodliwością larw chrabąszcza majowego.

W połowie kwietnia należy rozpocząć obserwacje upraw. W tym celu rozwiesza się pułapki (Unitrap kominowe z dyspenserem do odłowu chrząszczy), które trzeba systematycznie kontrolować - aż do końca maja. Obecność larw w podłożu należy sprawdzać wiosną (kwiecień-maj), bądź na przełomie sierpnia i września.

Nowe nasadzenia należy zakładać na stanowiskach wolnych od pędraków. Liczebność larw można ograniczyć za pomocą agrotechniki. Zaleca się uprawy gleby maszynami typu glebogryzarka, talerzówka. Ilość pędraków można zmniejszyć poprzez uprawę gryki - zawierającą taniny, które niekorzystnie działające na rozwój larw.

Pędraki można zwalczać metodami biologicznymi, za pomocą nicieni (Heterorhabditis bacteriophora) i entomopatogenicznych grzybów (Matarhizium anisopliae, Beauveria bassiana, B. brongniartii). Stosowanie zarówno metod agrotechnicznych, jak i biologicznych pozwala na bardziej skuteczne ograniczenie populacji tego szkodnika. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI