Opady oraz niedobór wapnia mogą wpłynąć na gorszą zdolność przechowalniczą

Autor: www.sadyogrody.pl 11 października 2017 11:26

Pomimo deszczowej pogody zbiory jabłek w sadach przebiegają dość sprawnie, przede wszystkim ze względu na mniejszą ich ilość. - W przypadku odmian późno dojrzewających jak grupa Jonagoldów, 'Gloster' czy 'Idared', rozkład skrobi czy jędrność wskazują na dojrzałość zbiorczą – mówi serwisowi sadyogrody.pl Arkadiusz Sławiński, Menedżer ds. Rozwoju z firmy Agrii Polska.

Arkadiusz Sławiński przyznaje, że opady deszczu, z którymi mamy do czynienia obecnej jesieni, znacząco podnoszą zagrożenie ze strony patogenów powodujących choroby grzybowe (przechowalnicze), m.in. gorzką zgniliznę jabłek. - Niewielkich rozmiarów plamy gnilne, czyli tzw. oczkowanie na owocach pojawia się w chłodni wraz z spadkiem ich jędrności. Infekcje grzybów z rodzaju Neofabraea – sprawcy gorzkiej zgnilizny, mają miejsce nawet kilka tygodni przed zbiorem, jednak objawy choroby będą uwidaczniać się na jabłkach podczas sezonu przechowalniczego. Najbardziej narażone są odmiany takie jak 'Szampion', 'Ligol', 'Jonagold' czy 'Pinova' – tłumaczy.

Warto dodać, że większe zagrożenie tą chorobą przechowalniczą występuję w sadach z licznymi zgorzelami i chorobami kory.

- Niewątpliwie istotnym problemem tego sezonu jest gorzka plamistość podskórna, choroba powodowana niedoborem wapnia w miąższu owoców. Symptomy wystąpienia tej choroby można już zaobserwować w kwaterach z odmianami wrażliwymi, przede wszystkim 'Szampion', ale również grupa Jonagolda, odmiana 'Ligol' – zaznacza specjalista z firmy Agrii Polska.

I dodaje, że podczas zbiorów sygnalizowano również problemy z wybarwianiem się jabłek. W niektórych przypadkach opóźnienia w rozpoczęciu zbiorów spowodowały istotny spadek jędrności owoców, nie jest to najlepszy wskaźnik dla wysokiej zdolności przechowalniczej. - Wybarwienie jabłek odmian z wcześniejszym terminem zbioru, dwukolorowych jak np. 'Szampion', przy wyższych różnicach dobowych temperatur uległo istotnej poprawie. Lecz pod koniec września nieodpowiednio wykształcony rumieniec był jeszcze sporym problemem, pomimo iż rozkład cukru i jędrność wskazywała na optymalną dojrzałość owocu – mówi Arkadiusz Sławiński.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.