Odmiany winorośli polecane do uprawy w Polsce cz. II

Autor: www.sadyogrody.pl 07 lipca 2017 14:24

Odmiany winorośli polecane do uprawy w Polsce cz. II fot. shutterstock.com

W ostatnich latach widoczne jest coraz większe zainteresowanie uprawą winorośli w Polsce. Jakie odmiany warto wybrać do nasadzeń w winnicach w warunkach naszego kraju?

Popularyzacji upraw winorośli w Polsce sprzyja m.in. postępujące ocieplenie klimatu. Nie bez znaczenia jest również fakt wprowadzania odmian charakteryzujących się stosunkowo niewielką podatnością na choroby. Eksperci IO oceniali przydatność kilkunastu odmian winorośli do uprawy w warunkach Polski centralnej.

Niemiecka odmiana winorośli 'Regent' znosi spadki temperatury do -25 st. C. Grona są stożkowate, średniej wielkości (170-210 g), lekko zwarte, a jagody - ciemnogranatowe, kuliste z soczystym miąższem. Krzewy cechuje wysoka odporność na choroby grzybowe. W okresie dojrzewania gron, starsze liście wybarwiają się na kolor bordowy. Owoce osiągają dojrzałość na przełomie września i października.

Kolejną polecaną odmianą niemieckiego pochodzenia jest 'Rondo', o wzroście umiarkowanie silnym. Krzewy charakteryzują się wysoką tolerancją na mróz -26 st.C oraz odpornością na choroby. Grona są średniej wielkości (160-200 g), średnio zwarte, zaś jagody – ciemnogranatowe z woskowym nalotem – dojrzewają w połowie września.

W ocenie ekspertów Instytutu Ogrodnictwa odmiana 'Bolero' może być alternatywą wobec 'Rondo'. Obie odmiany cechuje wysoka odporność na spadki temperatury, choroby grzybowe, oraz podobna jakość owoców. Z uwagi na wysoką plenność, w przypadku odmiany 'Bolero' wskazane jest przerzedzanie gron, co pozwala na uniknięcie opóźnienia terminu dojrzewania owoców.

Odmiana 'Merzling' również pochodzi z Niemiec. Termin dojrzewania owoców przypada na połowę września (podobnie jak u odmian 'Rondo' i 'Bolero'). Grona są walcowate, średniej wielkości (180-230 g), zwarte. Żółtozielone jagody pokryte są bursztynowym rumieńcem. Odmiana polecana jest głównie do produkcji białego wina o neutralnym aromacie.

Wczesna odmiana 'Solaris' (owoce dojrzewają z początkiem września) polecana jest także do produkcji białego wina. Grona są cylindryczno-stożkowe (140-160 g) kuliste, – o zawartości do 23 proc. cukru. Jagody są zielonożółte z białym nalotem, średniej wielkości, kuliste i wyrównane. Krzewy zimą znoszą spadki temperatury do - 25 st. C. W okresie dojrzewania jagód liście wybarwiają się na kolor żółty.

Czytaj również: Jakie odmiany winorośli wybrać do nasadzeń w winnicach? cz. I

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI