Odmiany czereśni z Czech - nowe propozycje i już "wypróbowane" w sadach

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 26 lipca 2016 10:46

Odmiany czereśni z Czech - nowe propozycje i już "wypróbowane" w sadach Wszystkie odmiany czereśni przydatne są do uszlachetniania na podkładkach karłowych/ fot. shutterstock.com

- Celem hodowców Instytutu Sadownictwa w Holovousach, a także innych ośrodków jest uzyskanie produktywnych odmian wyróżniających się dużymi, jędrnymi i smacznymi owocami. Dotychczas w Czechach zarejestrowano lub zgłoszono do rejestracji ponad 30 odmian czereśni – mówił inż. Lubor Zelený, kierownik Zakładu Genetyki i Hodowli w Instytucie Sadownictwa w Holovousach, podczas V Letnich Pokazów Czereśniowych.

- Okres dojrzewania owoców odmian pochodzących programów hodowlanych Instytutu Sadownictwa w Holovousach w pełni zapełnia okno zbioru czereśni od pierwszego tygodnia (np. odmiana ‘Adélka’) do siódmego tygodnia dojrzewania czereśni (‘Tamara’ lub ‘Amid’). Wśród najbardziej znanych odmian pochodzących z czeskiej hodowli jest ‘Vanda’, ‘Kordia’ i ‘Tĕchlovan’– zaznaczył inż. Lubor Zelený.

- Warto podkreślić, że wielkość owoców jest częściowo powiązana z terminem ich dojrzewania, zwykle mieści się w granicach 24 do 30 mm, co przekłada się na masę 6,5 do 12 g. Owoce niektórych odmian ‘Helga’ czy ‘Christiana’ są mniej podatne na pękanie i bardziej produktywne niż ’Kordia’. Wszystkie odmiany czereśni przydatne są do uszlachetniania na podkładkach karłowych – dodał.

Sadownik przy wyborze odmiany powinien uwzględnić warunki panujące w danym sadzie czy stanowisku przeznaczonym pod sad (klimat i gleba). Niektóre odmiany czereśni są szczególnie polecane do nasadzeń komercyjnych, czyli do produkcji towarowych.

Owoce odmiany ‘Adélka’ (sercówka) dojrzewają w pierwszym tygodniu dojrzewania czereśni. Są lekko wcięte przy szypułce i niezbyt duże (masa około 6,5 g, średnica – do 26 mm). Jak mówił Lubor Zelený, odmiana ta cechuje się dobrym plonowaniem oraz drzewa i owoce są mało wrażliwe na Monilinia fructigena. Polecanym zapylaczem dla tej odmiany jest ‘Rivan’.

Tydzień po odmianie ‘Adélka’ dojrzewają owoce ‘Helgi’, także w typie sercówki. Drzewa w początkowym okresie rosną silnie, zaś w pełni owocowania wzrost drzew jest umiarkowany. Owoce tej odmiany są ciemnoczerwone o dobrym smaku (osiągają wielkość 8-9 g). Wśród zalet należy wymienić wczesną porę dojrzewania, oraz regularne plonowanie, zaś wadą jest zbyt miękki miąższ. Owoce tej odmiany są bardziej odporne na pękanie niż u ‘Burlata’. Najlepsze zapylacze to – ‘Rivan’, ‘Vanda’ i ‘Summit’.

‘Kasandra’ (typ sercówka) to odmiana z trzeciego tygodnia dojrzewania czereśni. Tworzy duże, ciemnoczerwone owoce, o średniej masie 10 g (odporniejsze na pękanie niż ‘Burlat’ i nieco bardziej miękkie). Czereśnie wyróżniają się doskonałym smakiem. Według danych z Instytutu Sadownictwa w Holovousach najlepszymi zapylaczami dla tej odmiany jest ‘Tamara’ i ‘Vanda’.

Odmiana ‘Jacinta’ kwitnie średnio późno i cechuje się średnio silnym wzrostem. Owoce są dość duże, wyraźnie sercowate (odporne na pękanie), o kwaskowatym smaku. Wśród dobrych zapylaczy wymieniane są odmiany, takie jak ‘Sylvana’ czy ‘Vanda’.

‘Horka’ (w typie pół chrząstka) powstała ze swobodnego zapylenia odmiany ‘Van’. Tworzy bardzo duże owoce (średnio 10-12 g), lecz podatne na pękanie. Odmiana ta wykazuje skłonność do przemienności. Dobrymi zapylaczami jest ‘Sandra’, ‘Kordia’ i ‘Amid’. Jak zaznaczył Lubor Zelený, odmiana ta bardzo dobrze sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych (lepiej niż w Czechach), z uwagi na lepsze plonowanie i wymaga stanowisk o niewielkich ilościach opadów.

Z Instytutu Sadownictwa w Holovousach pochodzi również ‘Early Korvik’ (typ chrząstka). Wzrost drzew oceniono jako średnio silny (raczej pionowy). Owoce dojrzewają w czwartym tygodniu i są ciemnoczerwone, dość duże (masa 9-10,5 g), w niewielkim stopniu podatne na pękanie i gnicie powodowane przez grzyby z rodzaju Monilinia. Najlepsze zapylacze to czereśnie ‘Tĕchlovan’ i ‘Kordia’. Odmiana ‘Early Korvik’ wymaga nawadniania.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.