Odglebowe choroby truskawki – jak im skutecznie zapobiegać?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 13 listopada 2015 08:37

Odglebowe choroby truskawki – jak im skutecznie zapobiegać? Choroby odglebowe stanowią poważne zagrożenie w uprawie truskawek/ fot. shutterstock.com

Na plantacjach truskawek poważne zagrożenie stanowią choroby odglebowe - czerwona zgnilizna korzeni, werticylioza, antraknoza, skórzasta zgnilizna owoców i zgnilizna korony truskawki. Wpływają negatywnie na wzrost i plonowanie roślin, a w przypadku uprawy odmian podatnych mogą spowodować zamieranie roślin. Efektywnym sposobem zapobiegania tym chorobom jest zakup zdrowego materiału szkółkarskiego, czyli wolnych od patogenów sadzonek, a także przestrzeganie podstawowych zasad agrotechniki.

Niebezpieczną chorobą w uprawie truskawek jest czerwona zgnilizna korzeni truskawki (Phytophthora fragariae var. Fragariae). W skutek porażenia część wierzchołkowa korzeni ulega gniciu. Na przekroju poprzecznym (powyżej miejsca infekcji) można zaobserwować czerwono-karminowe przebarwienie walca osiowego. W dalszym stadium choroby korzenie stają się czarne, a następnie zamierają.

Patogen Phytophthora fragariae var. Fragariae w krajach Unii Europejskiej jest organizmem kwarantannowym i podlega obowiązkowi zwalczania. W dużym tempie rozprzestrzenia się przy optymalnej temperaturze w zakresie 16-18 st. C i wysokiej wilgotności powietrza. Najczęściej występuje na glebach zwięzłych, ciężkich, a także niewłaściwie zdrenowanych.

Sprawcą werticyliozy jest grzyb Verticillium dahliae, który poraża korzenie, a następnie przerasta do ogonków liściowych (widoczne brązowe nekrozy). W rezultacie więdną liście – w dalszej kolejności całe sadzonki. W zależności od stopnia podatności odmiany, a także wielkości infekcji, symptomy chorobowe mogą być zróżnicowane. Rozwojowi choroby sprzyja temperatura podłoża 21–25 st. C i wysoka wilgotność.

Groźną chorobą jest również antraknoza truskawki (Colletotrichum spp.). Porażeniu mogą ulec wszystkie nadziemne organy – rozłogi, ogonki liściowe i owoce, na których tworzą się ciemnobrązowe, gnilne plamy (lekko zapadnięte). Duże nasilenia choroby może doprowadzić do zamierania roślin. Patogen szybko rozprzestrzenia się w temperaturze 24–25 st. C, szczególnie w upalnych i wilgotnych sezonach.

Phytophthora cactorum jest sprawcą skórzastej zgnilizny owoców, jak i zgnilizny korony truskawki. Na przekroju korony porażonej rośliny można zaobserwować brunatną (suchą) zgniliznę. W początkowym stadium więdną liście, a następnie zamierają całe sadzonki. Z kolei na owocach tworzy się 'skórzasta' zgnilizna – plamy gnilne są szarożółte do różowofioletowych. Truskawki mają gorzki smak i charakterystyczny nieprzyjemny zapach.

W celu odkażenia podłoża przed założeniem plantacji w okresie jesiennym można zastosować Basamid 97 GR. Preparat ten zabezpiecza uprawy przed wystąpieniem chorób – zgnilizna korony i skórzasta zgnilizna owoców, fuzarioza oraz wertycylioza. Granulat należy równomiernie rozsypać siewnikiem lub aplikatorem, a następnie wymieszać z glebą za pomocą glebogryzarki.

Aby uniknąć porażenia truskawek należy zaopatrywać się w zdrowy materiał nasadzeniowy. Istotne znaczenie ma również prawidłowa agrotechnika, czyli dobór stanowiska, nawożenie, sposób prowadzenia plantacji, a także ściółkowanie. Szkody spowodowane przez antraknozę można ograniczyć poprzez uprawę na podniesionych zagonach, zaś przed skórzastą zgnilizną zabezpiecza ściółkowanie.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI