Ochrona winorośli przed chorobami cz. II

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 02 października 2016 10:36

Ochrona winorośli przed chorobami cz. II Sporadycznie w winnicach może pojawiać się Pseudopeziza./ fot. shutterstock.com

Na plantacjach produkcyjnych winorośli nieco mniejsze zagrożenie stanowią choroby, tj. nekroza kory, guzowatość winorośli, antraknoza, czarna zgnilizna winorośli, pseudopeziza. W zależności od stopnia podatności uprawianej odmiany, czy przebiegu warunków pogodowych warto podjąć działania zapobiegawcze, mające na celu ograniczenie ryzyka wystąpienia tych chorób – mówiła dr hab. Beata Meszka (prof. IO), podczas szkolenia „Odmiany winiarskie, uprawa, rozmnażanie, ochrona winorośli przed chorobami i szkodnikami”

Jak powiedziała dr Beata Meszka, choroba winorośli już o mniejszym znaczeniu jest nekroza kory winorośli (czarna plamistość), powodowana przez Phomopsis viticola. - Objawy tej choroby występują głównie na liściach i pędach, natomiast w mniejszym stopniu na owocach. Na porażonej blaszce liściowej pojawiają się drobne, nekrotyczne plamki otoczone jaśniejszą obwódką. Od spodniej strony, na starszych liściach plamy zwykle są ciemniejsze. Podobne objawy można zaobserwować na pędach, które są najbardziej podatne w okresie pękania pąków, do momentu osiągnięcia około 20 cm długości. W drugiej części sezonu plamy zlewają się ze sobą tworząc charakterystyczne brązowo-czarne smugi, co jest cechą charakterystyczną tej choroby. Dalszy wzrost pędów prowadzi do podłużnych spękań na porażonej tkance – zaznaczyła prelegentka.

Dodała, że objawy chorobowe na liściach pojawiają się w przeciągu 7-10 dni od infekcji, natomiast na pędach zazwyczaj dopiero po kilku tygodniach. - Do silnego porażenia dochodzi w warunkach wysokiej wilgotności i intensywnych opadów deszczu, w okresie pękania pęków. Choroba ta może mieć przebieg utajony i być przenoszona na plantacje wraz z materiałem rozmnożeniowym. Obecnie brak jest zarejestrowanych preparatów przeciwko nekrozie kory winorośli. Niemniej jednak, prowadzone zabiegi przeciwko innym chorobom winorośli dozwolonymi środkami, chociażby z grupy anilinopirymidyn ograniczają występowanie tej choroby – mówiła dr Meszka.

Jak zaznaczyła dr Meszka, chorobą o dość dużym znaczeniu gospodarczym jest guzowatość winorośli, wywoływana przez Agrobacterium vitis. - Bakteria ta odpowiedzialna jest za powstawanie charakterystycznych guzowatych narośli, które na starszych pędach są brązowo- czarne, zaś na młodych latoroślach w kolorze szarobiałym. Powstałe guzy blokują przepływ substancji pokarmowych i w konsekwencji roślina stopniowo traci zdolność przewodzenia asymilatów i w ostateczności zamiera – dodała prelegentka.

- W ochronie chemicznej przed guzowatością winorośli nie ma dostępnych preparatów. Stosowanie zarejestrowanych środków miedziowych zabezpiecza roślinę przed chorobami bakteryjnymi, pod warunkiem, że nie doszło już do infekcji. Dlatego istotne znaczenie ma profilaktyka, czyli jesienne cięcie krzewów, dobór odmian i podkładek odpornych na tę chorobę, a także usuwanie z plantacji porażonych rośliny, aby nie doszło do dalszego rozprzestrzeniania się patogena – podkreśliła dr Meszka.

- Objawy antraknozy obserwowane są zarówno na liściach, jak i na pędach, ale także na owocach. Symptomy pojawiające się na blaszce liściowej przybierają postać jasno-szarych plam. Natomiast w drugiej części sezonu porażona tkanka wykrusza się i dochodzi do dziurkowatości liści. Powstałe na porażonych pędach nekrozy ulegają spękaniom, w skutek czego rośliny stają się bardziej podatne na uszkodzenia przymrozkowe. Duże nasilenie tej choroby może spowodować zamieranie pędów, co w konsekwencji wyraźnie zredukuje wielkość plonu – powiedziała ekspertka.

Dodała, że większość uprawianych odmian charakteryzuje się dużą podatnością na ta chorobę. Profilaktycznie do nowych nasadzeń należy przeznaczać wyłącznie zdrowe sadzonki. Celowe jest również prowadzenie prawidłowego cięcia oraz ograniczenie nawożenia azotowego. - Rozprzestrzenianie antraknozy ograniczają preparaty zarejestrowane do ochrony winorośli przed chorobami – zalecała dr Beata Meszka.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.