Ochrona sałaty pod osłonami – jakie choroby są największym zagrożeniem?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 09 października 2015 08:45

Ochrona sałaty pod osłonami – jakie choroby są największym zagrożeniem? W uprawie sałaty należy przestrzegać zasad higieny i profilaktki/ fot. shutterstock.com

Groźnymi chorobami sałaty w uprawach pod osłonami są m.in. mączniak rzekomy i prawdziwy, szara pleśń, oraz zgnilizna twardzikowa. Na rynku dostępnych jest niewiele zarejestrowanych preparatów do ochrony sałaty pod osłonami, w związku z tym warto przestrzegać zasad higieny i profilaktyki.

Mączniak rzekomy (Bremia lactucae) stanowi duże zagrożenie dla upraw sałaty pod osłonami, ale także dla upraw gruntowych. Typowe objawy choroby widoczne są na górnej stronie liści w postaci oliwkowożółtych plam, które stopniowo ciemnieją. Z kolei na dolnej stronie można zaobserwować szarobiały nalot z zarodnikami. Dalszy rozwój porażonych roślin zostaje zahamowany.

Patogen B. lactucae rozprzestrzenia się w warunkach wysokiej wilgotności powietrza, w zakresie temperatur pomiędzy 12-19 st. C. Aby ograniczyć straty w produkcji warto wybierać do uprawy odmiany odporne na tą chorobę. Rozwojowi tej choroby zapobiega również sadzenie roś lin w odpowiednim zagęszczeniu.

W przypadku mączniaka prawdziwego (Erysiphe cichoracerum) szarobiały nalot pojawia się zarówno na górnej, jak i dolnej stronie liści. Choroba ta może szybko się rozprzestrzeniać wraz z zarodnikami konidialnymi (innych) zainfekowanych roślin. Podobnie jak w przypadku mączniaka rzekomego na rynku dostępne są odmiany odporne na tę chorobę.

Do ochrony chemicznej przed mączniakiem rzekomym i prawdziwym można zastosować preparaty m.in. Amistar 250 SC oraz Mirador 250 SC. Zabieg należy wykonać zapobiegawczo, bądź z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby. W sezonie można wykonać maksymalnie 2 zabiegi opryskiwania. W ochronie zaleca się także preparat biologiczny – Timorex Gold 24 EC.

Typowe symptomy porażenia szarą pleśnią (Botrytis cinerea) to szare plamy, które powstają przeważnie na dolnej stronie liści. Wysoka wilgotność powietrza oraz temperatura zbliżona do 10 st. C stanowią optymalne warunki do rozwoju choroby. Podłoże wykorzystywane do uprawy nie powinno zawierać resztek roślinnych, na których może bytować B. cinerea.

Porażane są liście sałaty mające bezpośredni kontakt z zakażonym podłożem, podobnie jak u zgnilizny twardzikowej. W przypadku obu tych chorób, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się patogenów ważnym czynnikiem jest odkażanie podłoża.

Objawy zgnilizny twardzikowej (Sclerotinia sclerotiorum) powstają na szyjce korzeniowej, w postaci wodnistych plam, wraz z białą grzybnią i czarnymi sklerocjami. Źródłem zgnilizny są sklerocja zimujące w glebie. W uprawie sałaty istotne znaczenie ma przestrzeganie zasad higieny, a także niedopuszczanie do zwiększenia wilgotności i zwilżania liści.

W okresach występowania szarej pleśni i zgnilizny twardzikowej zaleca się zastosowanie preparatów, np. Amistar 250 SC, Mirador 250 SC, Rovral Aquaflo 500 SC, Signum 33 WG, Switch 62,5 WG. W ochronie przed szarą pleśnią również może być skuteczny produkt na bazie wyciągu roślinnego – Timorex Gold 24 EC.

Na rynku obecnie brak jest zarejestrowanych preparatów do ochrony sałaty przed zgniliznami bakteryjnymi. W związku tym należy przestrzegać zaleceń profilaktyki - prawidłowego nawadniania i nawożenia, należy również pamiętać o utrzymaniu roślin w dobrej kondycji, co może uchronić przed porażeniom bakteryjnym.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI