Ochrona owoców przed chorobami przechowalniczymi

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 29 sierpnia 2016 16:01

Ochrona owoców przed chorobami przechowalniczymi fot. materiały prasowe Sumi-agro

Sprawcy chorób przechowalniczych bardzo często porażają rośliny w czasie wegetacji, w sadzie. Do infekcji może dojść jeszcze podczas kwitnienia, czy wzrostu i rozwoju owoców. Objawy porażenia widoczne są niejednokrotnie dopiero podczas dojrzewania owoców i ich przechowywania albo przygotowania do obrotu handlowego.

Gorzka zgnilizna, powodowana głównie przez grzyby z rodzaju Neofabraea, jest groźną chorobą w przechowalniach owoców, przyczyną strat zarówno jabłek, jak i gruszek. Pod koniec okresu przechowywania na owocach pojawiają się brunatne plamy, zlokalizowane najczęściej wokół przetchlinek. Plamy te łączą się i powiększają, w konsekwencji dochodzi do gnicia owocu. Do infekcji dochodzi najczęściej od końca czerwca aż do zbioru. Przez kilka miesięcy grzybnia rozwija się saprofitycznie. Jednak po osiągnięciu przez owoce dojrzałości konsumpcyjnej, w przechowalniach patogen powoduje gnicie owoców.

Jak podaje firma Sumi Agro Poland, w ochronie jabłek i gruszek przed gorzką zgnilizną można zastosować preparat Topsin M 500 SC, którego substancją czynna jest tiofanat metylowy (z grupy związków benzimidazolowych). Jednorazowy zabieg tym preparatem w dawce 1,5 l/ha, zaleca się przeprowadzić na 2 tygodnie przed zaplanowanym zbiorem owoców. Poprawę zdolności przechowalniczych owoców oraz dobre ich wybarwienie można uzyskać poprzez odpowiednie nawożenie wapniem i fosforem. Produkt Seniphos dostępny jest do stosowania w 2 zabiegach, w dawce 5 l/ha lub 1 wykonać zabieg w dawce 10 l/ha na 2−3 tygodnie przed zbiorem jabłek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI