Ochrona ogórków polowych przed bakteryjną kanciastą plamistością

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 maja 2015 08:51

Ochrona ogórków polowych przed bakteryjną kanciastą plamistością www.shutterstock.com

Bakteryjna kanciasta plamistość należy do najgroźniejszych chorób w uprawie polowej ogórka. W celu wczesnego wykrycia tej choroby już od połowy czerwca warto kontrolować plantacje.

Sprawcą bakteryjnej plamistości ogórka jest Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Bakteria ta zimuje zarówno w nasionach, jak i na resztkach porażonych części roślin w podłożu. W okresie wegetacji rozprzestrzenia się przez deszcz, wiatr oraz podczas prowadzonych prac pielęgnacyjnych i zbioru owoców. P. syringae może być również przenoszona przez owady zapylające.

Rozwojowi tej choroby w uprawie polowej ogórka, sprzyja utrzymująca się wilgotność powietrza i wysoka temperatura. Aktywność Pseudomonas syringae zwiększa się po obfitym deszczu lub w przypadku nadmiernego deszczowania plantacji. Do infekcji dochodzi także w wyniku przenawożenia azotem, co zwiększa podatność roślin na tę chorobę.

Pierwsze objawy choroby można zaobserwować już w fazie liścieni i 2-3 liści właściwych. Na zainfekowanych liściach widoczne są niewielkie, jasnozielone plamy. Podczas wysokiej wilgotności powietrza, od dolnej strony liścia pojawia się charakterystyczny biały wyciek śluzu bakteryjnego. Przy silnym porażeniu blaszka liściowa (w miejscu plam) zamiera, a następnie wykrusza się tworząc dziury.

Podobne symptomy mogą wystąpić na porażonych ogonkach liściowych, pędach czy owocach. Wcześnie zainfekowane rośliny zamierają nie wydając owoców. Natomiast porażenie w późniejszej fazie wpływa na znaczne ograniczenie plonu oraz pogorszenie jago jakości. Takie owoce nie nadają się do przetwórstwa.

Objawy bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka mogą utrzymywać się w ciągu całego okresu wegetacji roślin. Dlatego z plantacji trzeba systematycznie usuwać rośliny z objawami porażenia przez bakterię Pseudomonas syringae. Ponadto należy przestrzegać co najmniej 4 letniej przerwy w uprawie ogórka, bądź innych roślin z rodziny dyniowatych na tym samym stanowisku.

W chemicznej ochronie można zastosować preparaty miedziowe, np. Champion 50 WP (2,5-3 kg/ha), Funguran A PLUS 50 WP ( 2,25 kg/ha) lub Miedzian 50 WP (dawka 2,5 kg/ha). Aby ustrzec się przed bakteryjną kanciastą plamistością ogórka warto do uprawy wprowadzić odmiany tolerancyjne. Dodatkowo jako przedplon można sadzić gorczycę, która ogranicza występowanie tej choroby.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI