Ochrona kapusty przed sezonem przechowalniczym

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 31 sierpnia 2016 10:40

Ochrona kapusty przed sezonem przechowalniczym Kapusta porażona grzybem Botrytis cinerea również narażona jest na wystąpienie mokrej zgnilizny bakteryjnej/ www.shutterstock.com

W trakcie sezonu wegetacyjnego należy zadbać o odpowiednią zdrowotność warzyw kapustnych. Na plantacjach warto przeprowadzić lustracje, aby ocenić stan zagrożenia. Odpowiednia przedzbiorcza ochrona warzyw (ok. miesiąc przed zbiorem) pozwoli na ograniczenie strat w trakcie ich przechowywania.

Objawy szarej pleśni na kapuście zwykle widoczne są na krótko przed przewidywanym zbiorem główek lub w czasie przechowywania. Na porażonej kapuście można zaobserwować jasnobrązowe, zróżnicowane pod względem wielkości, mokre plamy pokryte  szaro-fioletowym nalotem grzyba. Porażone główki kapusty gniją w trakcie przechowywania.

Kapusta porażona grzybem Botrytis cinerea również narażona jest na wystąpienie mokrej zgnilizny bakteryjnej. Droga do infekcji mogą być uszkodzenia mechaniczne. Aby ograniczyć ryzyko wystąpienia tej choroby należy przestrzegać zasad profilaktyki, w tym prawidłowej ochrony (zwalczanie śmietki kapuścianej). Do przechowywania warto przeznaczać jedynie zdrowe, nie uszkodzone główki kapusty.

Ochronę przedzbiorczą przeciwko szarej pleśni należy rozpocząć na około miesiąc przed zbiorem kapusty. Na rynku dostępne są preparaty zawierające azoksystrobinę (Amistar 250 SC, Dobromir Top 250 SC, Mirador 250 SC, Song 250 SC; dawka 0,8 l/ha).

Do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego dozwolony jest Signum 33 W (piraklostrobina, boskalid; dawka 0,75-1 kg/ha) oraz Topsin M 500 SC tiofanat metylowy; dawka 1 l/ha), który ogranicza również występowanie zgnilizny twardzikowej na kapuście.

Wysoka wilgotność powietrza oraz temperatura na poziomie 20-27 st. C sprzyja występowaniu czerni krzyżowych. Na plantacjach zagrożonych należy przeprowadzić obserwacje oraz w razie potrzeby kontynuować ochronę. Objawy widoczne są na liściach kapusty w postaci ciemnych, zróżnicowanych pod względem wielkości plam, które przy zbyt intensywnym zwilżeniu pokryte są nalotem grzyba.

Czerń krzyżowych ograniczana jest równocześnie podczas zabiegów preparatami zarejestrowanymi przeciwko szarej pleśni. Dodatkowo do zwalczania tej choroby w uprawach kapusty dostępny jest preparat Rovral Aquaflo 500 SC (iprodion; 0,7-1 l/ha) i Scorpion 325 SC (azoksystrobina, difenokonazol; 1 l/ha).  Aby ograniczyć ryzyko wystąpienia tej choroby należy usuwać z plantacji pozostałości roślinne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI