Obiecująca odmiana Chopin z SGGW już wprowadzana do sadów

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 13 kwietnia 2016 16:02

Obiecująca odmiana Chopin z SGGW już wprowadzana do sadów Owoce odmiany 'Chopin' są soczyste, charakteryzują się wysoką jędrnością miąższu/ fot. sadyogrody.pl

Odmiana o późnym terminie dojrzewania owoców - 'Chopin' w lutym br. została wpisana do krajowego rejestru odmian roślin sadowniczych COBORU oraz Księgi Ochrony Wyłącznego Prawa. Właścicielem odmiany jest SGGW w Warszawie. Została wyhodowana przez dr hab. Emiliana Piterę prof. nadzw. w Katedrze Sadownictwa SGGW. W obecnym sezonie już jedna polska szkółka, uprawniona do jej rozmnażania, oferuje do sprzedaży drzewka tej odmiany.

Odmiana 'Chopin' znajdowała się w badaniach OWT COBORU (pod numerem U 7979) od 2010 roku. Powstała ze skrzyżowania odmiany o zielonych owocach - ‘Granny Smith’ i parchoodpornego klonu U 211.

Drzewa tej odmiany cechują się umiarkowaną siłą wzrostu. Tworzą luźną, rozłożystą koronę z licznymi krótkopędami. W okres owocowania wchodzą wcześnie, bo już w drugim roku po posadzeniu i plonują obficie w pierwszych latach. Aby zapobiec drobnieniu owoców wskazane jest przerzedzanie zawiązków owocowych – zaznacza prof. Emilian Pitera.

Jabłka są średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone, o gładkiej, zielonej skórce (bez ordzawień i nalotu). Po dojrzeniu barwa skórki czasami przechodzi w żółtawozieloną, a od strony nasłonecznionej może wystąpić czerwonawy, rozmyty rumieniec. Dojrzałość zbiorcza przypada na pierwszą połowę października.

Na podstawie przeprowadzonych badań w Katedrze Sadownictwa SGGW wykazano, że owoce tej odmiany są soczyste, charakteryzują się wysoką jędrnością miąższu i stosunkowo długą zdolnością przechowalniczą. W zwykłej chłodni mogą być składowane do 3 miesięcy, zaś w warunkach kontrolowanej atmosfery dojrzałość konsumpcyjną osiągają po 5-6 miesiącach od terminu zbioru.

Odmiana 'Chopin' jest odporna na parcha jabłoni. W ochronie przed innymi chorobami, np. brudną i kropkowaną plamistością jabłek - jak zaznacza prof. Pitera - wskazane jest przeprowadzenie co najmniej trzech zabiegów fungicydami. Odmiana ta wykazuje także umiarkowaną podatność na mączniaka jabłoni (mniejsza od 'Granny Smith').

Drzewka tej odmiany już wybierane są do nasadzeń wielkotowarowych, a szczególnie zalecane są do sadów ekologicznych, w których nie można stosować syntetycznych środków chemicznych. Konsumenci ocenili jabłka jako smaczne i bardzo smaczne. Oprócz bezpośredniego spożycia, owoce, których miąższ nie ciemnieje po przekrojeniu, nadają się do przetwórstwa, czyli produkcji soków, chipsów jabłkowych, wypieku szarlotki, a także jako dodatek do jogurtów.

Obecnie licencję na rozmnażanie odmiany 'Chopin' posiada Gospodarstwo Szkółkarsko - Sadownicze ARNO Anna i Ryszard Nowakowscy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI