Nowy stymulator odporności w uprawach warzyw pod osłonami

Autor: www.sadyogrody.pl 08 maja 2017 12:08

Nowy stymulator odporności w uprawach warzyw pod osłonami fot. shutterstock.com

Firma Agrosimex wprowadziła na rynek nowy stymulator odporności - FytoSave SL przeznaczony do stosowania zapobiegawczego w ochronie przed mączniakami prawdziwymi warzyw dyniowatych i psiankowatych uprawianych pod osłonami.

Środek stymuluje naturalne mechanizmy odporności roślin na patogeny. Substancja czynna preparatu składa się z połączenia dwóch komponentów: COS – chitooligosacharydów pozyskiwanych z depolimaryzacji naturalnego chitozanu oraz OGA – oligogalacturonan (pozyskiwany z naturalnych pektyn).

W uprawie warzyw dyniowatych pod osłonami, tj. ogórek, melon, dynia, cukinia, arbuz środek można stosować zapobiegawczo, od fazy rozwiniętego 3 liścia właściwego na pędzie głównym do fazy, gdy 3. owoc na pędzie osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą (BBCH 13-73). Maksymalne /zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,4% (co odpowiada 2 l środka w 500 l wody).

Na plantacjach warzyw psiankowatych - pomidor, papryka, oberżyna (pod osłonami) produkt należy aplikować zapobiegawczo, od fazy 3 liścia właściwego na pędzie głównym do pełnej dojrzałości, gdy owoce mają typową barwę (BBCH 13-89). Maksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,26%, zaś zalecane 0,26% - 0,2% (co odpowiada 2 l środka w 750 - 1000 l wody).

Preparat dopuszczony jest do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża. W celu osiągnięcia odpowiedniej skuteczności działania należy zapewnić dokładne pokrycie roślin (obie strony liści) cieczą użytkową.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI