Nowy biostymulator do upraw sadowniczych i niektórych warzyw

Autor: www.sadyogrody.pl 03 marca 2017 10:36

Nowy biostymulator do upraw sadowniczych i niektórych warzyw Od lewej: Dr Giorgio Piumetti – Dyrektor generalny Green Has Italia, Danilo Vaschetto – Manager na Europę Wschodnią – Green Has Italia, Valeria Contartese – Dyrektor Działu Badań i Rozwoju Green Has Italia, Hubert Kugiel – Prezes Zarządu – Green Eco Poland prof.dr hab. Dariusz Wrona - SGGW Marcin Miksa – Dyrektor Handlowy - Green Eco Poland Stanisław Żuchowski – Dyrektor Handlowy - Green Eco Poland/ fot. mat. pras.

Firma Green Eco Poland wprowadza na polski rynek nowy biostymulator skierowany do upraw sadowniczych i warzywniczych – Expando, włoskiej firmy Green HAS Italia. Innowacyjny produkt został zaprezentowany podczas konferencji prasowej, przy współpracy pracowników naukowych z Samodzielnego Zakładu Sadownictwa SGGW w Warszawie.

W dalszym ciągu nie mamy sprecyzowanej definicji biostymulatorów. - Częściowo mówi się o tym, że biostymulator jest nawozem i tak część firm go rejestruje. Z drugiej strony mówimy, że biostymulator jest środkiem ochrony roślin. Te spory w dalszym ciągu w Europie trwają. Mam nadzieję, że w najbliższych latach definicja biostymulatora będzie jasna i wyraźna dla wszystkich. Dlatego też prowadzone są różne badania dotyczące wpływu biostymulatorów na najważniejsze czynniki stresowe, które pojawiają się w sezonie wegetacyjnym – mówił podczas konferencji prasowej dr hab. Dariusz Wrona, prof. nadzw. SGGW, Kierownik Samodzielnego Zakładu Sadownictwa.

Prof. Wrona zaznaczył, że obecnie zasadne jest wprowadzenie na rynek innowacyjnych produktów poprawiających jakość owoców – nie tylko jabłek, ale i innych powszechnie uprawianych w naszym kraju gatunków sadowniczych. Główne problemy w produkcji dotyczą zwykle jakości. Rośliny sadownicze podczas wegetacji narażone są na wiele stresów takich jak oddziaływanie niskiej temperatury, susze czy upały. Czynniki te mają bezpośredni wpływ na jakość i wielkość uzyskiwanego plonu. Niekorzystne oddziaływanie wiosennych przymrozków czy niedostatku wody można niwelować za pomocą biostymulatorów.

Stanisław Żuchowski, Dyrektor Handlowy firmy Green Eco Poland dodał, że obecnie producenci owoców i warzyw z większą dbałością podchodzą do środowiska naturalnego, co przekłada się na ograniczenie stosowanych substancji aktywnych, jak również ograniczenie nawozów doglebowych np. azotu. Współcześni rolnicy dążą do produkcji żywności wysokiej jakości, bezpiecznej i smacznej. 

Nowy biostymulator w prostym programie trzech zabiegów dostarcza roślinom najważniejszych składników pokarmowych oraz stymuluje uprawę do wyższego plonowania i wytwarzania lepszej jakości owoców wyrażoną w wyższym plonie handlowym z jednostki powierzchni. Produkt ogranicza przede wszystkim negatywny wpływ czynników atmosferycznych i siedliskowych – mówił Żuchowski z Green Eco Poland.

Preparat Expando jest połączeniem składników mineralnych i organicznych oraz hormonów roślinnych, aminokwasów i witamin (wyłącznie pochodzenia roślinnego). Przeznaczony jest do stosowania w uprawach drzew ziarnkowych (jabłoń, grusza), drzew pestkowych (wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela), w jagodnikach (truskawka, borówka) oraz w uprawach warzyw – pomidora i papryki. Biostymulator ma za zadanie zwiększyć średni rozmiar owoców (lepsze wyrównanie), a także wspomaga wybarwienie owoców i zwiększa zawartość cukru (º Brix), redukuje opadanie zawiązanych owoców.  Produkt należy aplikować wyłącznie dolistnie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI