Nowy biostymulator do upraw sadowniczych i niektórych warzyw



www.sadyogrody.pl - 02 marca 2017 16:29


Firma Green Eco Poland wprowadza na polski rynek nowy biostymulator skierowany do upraw sadowniczych i warzywniczych – Expando, włoskiej firmy Green HAS Italia. Innowacyjny produkt został zaprezentowany podczas konferencji prasowej, przy współpracy pracowników naukowych z Samodzielnego Zakładu Sadownictwa SGGW w Warszawie.

W dalszym ciągu nie mamy sprecyzowanej definicji biostymulatorów. - Częściowo mówi się o tym, że biostymulator jest nawozem i tak część firm go rejestruje. Z drugiej strony mówimy, że biostymulator jest środkiem ochrony roślin. Te spory w dalszym ciągu w Europie trwają. Mam nadzieję, że w najbliższych latach definicja biostymulatora będzie jasna i wyraźna dla wszystkich. Dlatego też prowadzone są różne badania dotyczące wpływu biostymulatorów na najważniejsze czynniki stresowe, które pojawiają się w sezonie wegetacyjnym – mówił podczas konferencji prasowej dr hab. Dariusz Wrona, prof. nadzw. SGGW, Kierownik Samodzielnego Zakładu Sadownictwa.

Prof. Wrona zaznaczył, że obecnie zasadne jest wprowadzenie na rynek innowacyjnych produktów poprawiających jakość owoców – nie tylko jabłek, ale i innych powszechnie uprawianych w naszym kraju gatunków sadowniczych. Główne problemy w produkcji dotyczą zwykle jakości. Rośliny sadownicze podczas wegetacji narażone są na wiele stresów takich jak oddziaływanie niskiej temperatury, susze czy upały. Czynniki te mają bezpośredni wpływ na jakość i wielkość uzyskiwanego plonu. Niekorzystne oddziaływanie wiosennych przymrozków czy niedostatku wody można niwelować za pomocą biostymulatorów.

Stanisław Żuchowski, Dyrektor Handlowy firmy Green Eco Poland dodał, że obecnie producenci owoców i warzyw z większą dbałością podchodzą do środowiska naturalnego, co przekłada się na ograniczenie stosowanych substancji aktywnych, jak również ograniczenie nawozów doglebowych np. azotu. Współcześni rolnicy dążą do produkcji żywności wysokiej jakości, bezpiecznej i smacznej. 

Nowy biostymulator w prostym programie trzech zabiegów dostarcza roślinom najważniejszych składników pokarmowych oraz stymuluje uprawę do wyższego plonowania i wytwarzania lepszej jakości owoców wyrażoną w wyższym plonie handlowym z jednostki powierzchni. Produkt ogranicza przede wszystkim negatywny wpływ czynników atmosferycznych i siedliskowych – mówił Żuchowski z Green Eco Poland.

Preparat Expando jest połączeniem składników mineralnych i organicznych oraz hormonów roślinnych, aminokwasów i witamin (wyłącznie pochodzenia roślinnego). Przeznaczony jest do stosowania w uprawach drzew ziarnkowych (jabłoń, grusza), drzew pestkowych (wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela), w jagodnikach (truskawka, borówka) oraz w uprawach warzyw – pomidora i papryki. Biostymulator ma za zadanie zwiększyć średni rozmiar owoców (lepsze wyrównanie), a także wspomaga wybarwienie owoców i zwiększa zawartość cukru (º Brix), redukuje opadanie zawiązanych owoców.  Produkt należy aplikować wyłącznie dolistnie.