Nie zaniedbujmy nawożenia wapniem

Autor: Michał Gwara; www.sadyogrody.pl 11 lipca 2016 16:04

Nie zaniedbujmy nawożenia wapniem Trwałe, mocne ściany komórkowe to wysoka jędrność owoców/ fot. shutterstock.com

Wapń to podstawowy składnik budulcowy w roślinie. Odpowiednie zaopatrzenie w Ca pozwala na budowę mocnych, trwałych ścian komórkowych, co ma ogromny wpływ na jakość zbieranych owoców oraz ich trwałość przechowalniczą.

Trwałe, mocne ściany komórkowe to wysoka jędrność owoców, a więc wyższa trwałość w trakcie przechowywania oraz po nim – w trakcie transportu czy już na półce sklepowej (tzw. shelf – life). To również trudniejsza bariera do pokonania dla chorób (zgnilizny) i niższe ryzyko wystąpienia uszkodzeń fizjologicznych, takich jak gorzka plamistość podskórna czy różnego rodzaju oparzelizny.

Aby zapobiegać powyższym symptomom stosujemy chemiczną ochronę przedzbiorczą, traktujemy owoce 1-MCP oraz wstawiamy je do coraz nowocześniejszych niskotlenowych chłodni ULO czy DCA/DKA. Jednak o ile przy dzisiejszych wymaganiach rynkowych te kosztowne rozwiązania są nie do uniknięcia, to bez odpowiedniego zaopatrzenia owoców w wapń efekty ich działania nie zawsze będą zadowalające.

Podstawą dostarczania wapnia jest jego odpowiednia ilość i dostępność w glebie. Z tego też powodu istotne jest regularne (co 3 - 4 lata) wykonywanie analiz gleby i regulowanie pH przez wapnowanie. Istotnym jest również odpowiednie nawadnianie – wszak składniki pokarmowe (w tym również wapń) pobierane są z roztworu glebowego, z suchej ziemi rośliny nie pobiorą żadnych składników.

Najlepszym terminem wapnowania jest okres po zbiorach i temat ten omówimy szerzej w późniejszym czasie. Jednak nawet gleby o odpowiedniej zawartości i dostępności Ca nie zapewnią wystarczającego zaopatrzenia w wapń owoców. Wynika to stąd, iż jabłka konkurują o ten składnik z rosnącymi pędami. Z tej przyczyny warto zadbać o właściwą kontrolę wzrostu tak, aby pędy zakończyły rozwój pod koniec czerwca. Drugim niezwykle istotnym czynnikiem jest opryskiwanie roślin nawozami wapniowymi. Przeprowadzone badania wskazują na istotne zwiększenie zawartości Ca w owocach po takich opryskach. Z wyników badań również możemy wyciągnąć wnioski dotyczące rodzajów stosowanych nawozów. Okazuje się iż zawartość wapnia w owocach najskuteczniej podnosi opryskiwanie drzew chlorkiem wapnia. Jednocześnie jest to najtańsza z dostępnych opcji.

Chlorek wapnia zawiera najwyższe stężenie Ca, stąd jego wysoka skuteczność. Niestety, nie pozostaje on bez wad – stosowany w okresach upalnej pogody może powodować lekkie uszkodzenia liści. Nie musimy się jednak obawiać uszkodzenia owoców – w praktyce stosowanie przed zbiorem bardzo wysokich (60 kg/ha) dawek chlorku powodowało częściowe poparzenie liści, ale na owocach uszkodzeń nie było.

Aby wykorzystać wysoką skuteczność chlorku przy jego niskiej cenie, trzeba rozsądnie go stosować. Podstawą jest wykonywanie zabiegów wieczorem, kiedy temperatura jest niższa a wilgotność większa. Kilka nocnych godzin po zabiegu pozwoli na pobieranie preparatu przez rośliny i minimalizuje ryzyko uszkodzenia liści. Oczywiście jeśli dzień zapowiada się chłodny i pochmurny, nie ma przeszkód aby wykonać oprysk w ciągu dnia lub rano.

Aby jeszcze bardziej poprawić bezpieczeństwo i skuteczność chlorku warto dodać do niego 0,5 l/ha preparatu aminokwasowego. Ma to szczególne znaczenie w okresach upalnej, suchej pogody. W sezonie wykonujemy od 8 do 12 zabiegów chlorkiem rozpoczynając od połowy (najpóźniej od końca) czerwca, kończąc krótko przed zbiorem. W praktyce oznacza to oprysk co 8 – 11 dni. Ilość zabiegów zależy od odmiany oraz wielkości plonu i siły wzrostu drzew. W kwaterach o niskim plonie / silnym wzroście i odmianach podatnych na GPP (gorzka plamistość podskórna – Szampion, Ligol, Jonagoldy) wykonujemy większą ilość oprysków, a u odmian mało podatnych na GPP (Idared) z wysokim plonem wystarczy 8 zabiegów. Jeśli nie mamy pewności co do zawartości i dostępności Ca w glebie i/lub występuje susza, a nie ma możliwości nawadniania, stosujmy wyższą liczbę oprysków.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.