Nicienie - stały problem producentów warzyw

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 16 marca 2016 15:42

Nicienie - stały problem producentów warzyw Nicienie wyrządzają znaczne szkody w uprawach warzyw/ fot. shutterstock.com

Nicienie glebowe wyrządzają znaczne szkody w uprawach warzyw. W efekcie ich żerowania na korzeniach marchwi, bądź buraków ćwikłowych powstają boczne narośla, co dyskwalifikuje dany towar, a także - przy dużym nasileniu szkodnika - mogą powodować znaczne straty w plonie. Najbardziej szkodliwe nicienie to niszczyk zjadliwy, mątwik burakowy i guzak północny.

Niszczyk zjadliwy (Ditylenchus dipsaci) poraża siewki cebuli, które ulegają zniekształceniom - liście stają się poskręcane i posiadają jasne przebarwienia. Rośliny zaatakowane w późniejszej fazie wzrostu posiadają gąbczaste łuski, co doprowadza do gnicia cebul od piętki. Szkodnik ten stanowi również zagrożenie dla innych warzyw cebulowych, takich jak czosnek, por, a także dla pietruszki, marchwi, czy ziemniaków.

Na plantacjach buraków ćwikłowych groźnym nicieniem jest mątwik burakowy (Heterodera schachtii), w szczególności dla młodych roślin, które – na skutek silnego porażenia – zamierają, co skutkuje redukcją plonu. Natomiast starsze rośliny wytwarzają drobne boczne narośla, czyli tzw. brodę korzeniową, która jest charakterystycznym symptomem obecności nicieni w glebie.

W przypadku guzaka północnego (Meloidogyne hapla) na zaatakowanych roślinach także powstają wyrośla z wyrastającymi korzeniami bocznymi, a niekiedy nawet całe zgrubienia są zniekształcone i rozwidlone. Szkodnik ten stanowi również zagrożenie dla upraw marchwi, pietruszki, selera, ziemniaka, skorzonery czy pomidorów. Największe straty wyrządza na glebach lekkich, piaszczystych.

Uprawy pietruszki, selera, a także marchwi mogą być narażone na szkodliwość szpilecznika baldasznika (Paratylenchus bukowiensis). Szkodnik ten żeruje na zewnętrznej stronie korzeni, czego efektem jest powstawanie brązowych plam. Warzywa z objawami uszkodzeń słabiej się przechowują i tracą wartość handlową. 

Aby ograniczyć liczebność nicieni należy przestrzegać zasad profilaktyki, w tym odpowiedniego zmianowania. Przerwa w uprawie warzyw na tym samym stanowisku powinna wynosić, co najmniej 4-5 lat. Plantacje powinny być zakładane ze zdrowego materiału. Dodatkowo należy usuwać resztki roślinne, bowiem pozostawione w glebie stanowią miejsce zimowania nicieni. W pobliżu plantacji warto sadzić rośliny, takie jak aksamitka czy gorczyca, bowiem wydzielają toksyczne dla tych szkodników substancje.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI