Nawozy zielone jako poplony letnie i ozime w uprawach warzyw

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 26 września 2016 09:48

Nawozy zielone jako poplony letnie i ozime w uprawach warzyw Poplony ozime wysiewane są w postaci wyki kosmatej we wrześniu / fot. shutterstock.com

Rośliny uprawiane na nawóz zielony po przyoraniu wzbogacają glebę w substancję organiczną oraz pozytywnie oddziałują na plonowanie warzyw. Mogą być wysiewane w okresie letnim (lipiec-sierpień) na przyoranie późną jesienią, bądź we wrześniu jako poplony ozime po zakończonym zbiorze warzyw.

Nawozy zielone po przyoraniu późną jesienią lub wiosną, wzbogacają podłoże w substancję organiczną, poprawiają aktywność mikrobiologiczną oraz strukturę gleby. Oprócz tego, stanowią źródło składników pokarmowych dla uprawianych warzyw. Rośliny bobowate wysiewane na zielony nawóz dostarczają dodatkowe ilości azotu (dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi Rhizobium).

Zaletą nawozów zielonych jest ograniczenie kiełkowania i wzrostu chwastów, jak również poprawa stanu zdrowotności uprawianych warzyw (ograniczenie patogenów glebowych). Rośliny uprawiane w międzyplonie w okresie letnim lub jako poplon ozimy zmniejszają ryzyko wymywania składników pokarmowych z gleby do wód gruntowych. Ponadto stosowanie nawozów zielonych jest niewątpliwie tańszym rozwiązaniem w porównaniu do trudniej dostępnego obornika.

Przy wyborze rośliny uprawianej na zielony nawóz należy wziąć pod uwagę nie tylko termin siewu, ale również jakość gleby na danym terenie. Jako poplony letnie na glebach słabszych można uprawiać seradelę czy łubin. Przydatne do wykorzystania na nawóz zielony są również inne rośliny cechujące się szybkim wzrostem i wysokim plonem biomasy – bobik, peluszka, czy facelia. 

Do nawozów zielonych o działaniu fitosanitarnym zaliczamy, m.in. gorczycę białą ograniczającą rozwój szkodliwych nicieni, drutowców oraz kiełkowanie chwastów. Z kolei gryka wydziela taninę, która hamuje rozwój pędraków i pozostawia pod uprawę warzyw dobre stanowisko. Wartościową rośliną miododajną jest również nostrzyk - zalecany w celu odstraszenie gryzoni w warzywach polowych.

Poplony ozime w postaci mieszanek wyki kosmatej i żyta wysiewane są we wrześniu (po zakończonym zbiorze warzyw) na przyoranie wiosną następnego roku. Taka uprawa ma na celu przygotowanie stanowiska pod późne warzywa kapustne, bądź inne uprawiane w drugiej połowie maja. Ze względów fitosanitarnych należy pamiętać, aby nie uprawiać kapustnych po przyoranym rzepaku, ani innych roślin należących do tej samej rodziny. 

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI