Nawozy czynnikiem pozytywnie wpływającym na bezpieczeństwo żywnościowe

Autor: www.wnp.pl 09 września 2015 13:49

- Pryskane - to nie jemy, bo niezdrowe. Taki obraz postrzegania nawozów staramy się zmieniać. Fertilizers Europe i International Fertilizers Association (IFA), która jest globalnym reprezentantem przemysłu nawozowego, stawiają sobie za cel, promowanie wizerunku nawozów jako czynnika pozytywnie wpływającego na bezpieczeństwo żywnościowe całego świata - mówi w wywiadzie na serwisu wnp.pl, Marek Kapłucha, wiceprezes Grupy Azoty i wiceprezes Fertilizers Europe.

Jak podkreśla Marek Kapłucha, w Europie żywność niezdrowa, bo pryskana, to mit. 

- Wszystko zależy od tego, jak te nawozy są stosowane. Gdy robi się to z umiarem wszystko jest w porządku. W Chinach, gdzie tego umiaru brakuje, a dawki nawozów są dwukrotnie lub nawet trzykrotnie wyższe na hektar niż sama roślina jest w stanie skonsumować, tam rzeczywiście jest problem i dochodzi do silnego zanieczyszczenia środowiska - tłumaczy wiceprezes Azotów.

Natomiast - jak podkreśla - jeśli z nawozów korzysta się w sposób umiejętny, to takiego problemu nie ma, a nawożenie ma tylko pozytywne efekty. - To bardzo ważne zwłaszcza teraz w czasach, gdy jest nas - mam na myśli ludzi - na ziemi coraz więcej, a gruntów ornych nam nie przebywa. Według prognoz liczba ludności zwiększy się do roku 2050 o kolejne 2 mld, z dzisiejszych 7 mld. Bez umiejętnego nawożenia nie bylibyśmy w stanie wyprodukować wystarczającej ilości żywności (+60 proc.), by nakarmić wszystkich. Dlatego nawozy są po prostu niezbędne - dodaje Marek Kapłucha.

Czytaj więcej na www.wnp.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI