Nawożenie - ważny element w uprawie marchwi

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 02 czerwca 2015 10:33

Nawożenie - ważny element w uprawie marchwi www.shutterstock.com

Zbiór marchwi do spożycia w pęczkach przeprowadza się zazwyczaj do końca lipca. Warzywo to posiada duże skłonności do gromadzenia w korzeniach azotanów i metali ciężkich. Dlatego niezwykle ważną rolę w uprawie tego gatunku odgrywa prawidłowe nawożenie.

Marchew najlepiej rośnie na glebach lżejszych, piaszczysto-gliniastych, gliniasto-piasczystych, zasobnych w próchnicę, a także na podłożach torfowych o uregulowanych stosunkach wodnych. Na takich glebach można uzyskać wysoki plon o dobrej jakości korzeni. Nieodpowiednie są podłoża podmokłe, zbyt ciężkie. Również należy unikać gleb gliniastych, łatwo zaskorupiających się, ponieważ korzenie stają się niekształtne, ulegają deformacją (rozwidlają się), a nawet gniją.

Warzywo to powinno być uprawiane w drugim roku po nawożeniu organicznym. Pod uprawę nie zaleca się stanowisk bezpośrednio po oborniku, z uwagi na zwiększone prawdopodobieństwo deformacji korzeni, a także możliwość silniejszego porażenia przez połyśnicę marchwiankę.

Dodatkowo marchwi nie należy uprawiać po sobie, ani po innych warzywach z rodziny Apiaceae (częściej niż co 4 lata), ze względów fitosanitarnych - ryzyko porażenia przez choroby i szkodniki. W przypadku stwierdzenia uszkodzeń korzeni spowodowanych przez guzaka północnego przerwę w uprawie marchwi należy wydłużyć na okres 5-6 lat. Dobrym przedplonem dla marchwi są warzywa kapustne, cebulowe, dyniowate oraz zboża.

Nawożenie mineralne marchwi należy prowadzić na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Optymalne pH dla zawiera się w przedziale 6,0-7,0. Marchew źle rośnie na podłożu świeżo wapnowanym, dlatego zalecane jest nawożenie tym składnikiem pod przedplon. Orientacyjne dawki poszczególnych składników pokarmowych na glebach średnio zasobnych wynoszą około 70-120 N kg/ha, 60-80 P2O5 kg/ha, 150-200 K20 kg/ha.

W uprawie marchwi wskazane jest umiarkowane nawożenie azotem. Przy produkcji na wczesny zbiór pęczkowy, a także do wyrobu przetworów (dla dzieci) nawożenie azotem powinno się zawierać w przedziale 60-80 kg/ha. Z kolei dla przemysłu – produkcji soków, mrożonek, bądź suszu wielkość nawożenia wynosi 80-100 kg/ha. Natomiast do bezpośredniego spożycia i przechowywania, w zależności od stanowiska i doboru odmian wskazane jest stosowanie 80-120 kg/ha.

Do nawożenia azotem zalecany jest mocznik, natomiast na glebach o zasadowym pH również można stosować siarczan amonu. Nawozy te rozsiewa się przed uprawą marchwi. Na terenach słabszych, bądź przy uprawie odmian późnych ilość azotu można podzielić na dwie dawki: przedsiewnie 80-90 kg/ha w formie mocznika lub siarczanu amonu, oraz pogłównie 30-40 kg/ha (4-6 tygodni od siewu) w postaci saletry amonowej.

Nawozy fosforowo-potasowe należy zastosować jesienią (w roku poprzedzającym uprawę). Do nawożenia fosforowego zaleca się superfosfat potrójny. Jako nawóz potasowy można zastosować sól potasową. Optymalne zaopatrzenie gleby w potas sprzyja lepszemu wybarwieniu korzeni marchwi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI