Nawożenie sałaty - jak poprawić jakość tego warzywa w uprawie?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 czerwca 2015 15:51

Nawożenie sałaty - jak poprawić jakość tego warzywa w uprawie? www.shutterstock.com

Sałata jest warzywem o dużych wymaganiach pokarmowych. Posiada dość słabo rozwinięty system korzeniowy, w związku z tym do odpowiedniego rozwoju potrzebuje gleb żyznych, o dobrze uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych.

Pod uprawę sałaty najodpowiedniejsze są gleby o odczynie pH 6,0-7,5. Warzywo to ujemnie reaguje na podłoża alkaliczne i kwaśne. W trakcie uprawy na glebach alkalicznych może się pojawić niedostatek żelaza i manganu. Brak tych mikroelementów objawia się w postaci chlorotycznych plam na liściach sałaty. W przypadku uprawy na zbyt kwaśnym podłożu liście na początku żółkną, a później stają się brunatne i ich brzegi zamierają.

W roku poprzedzającym uprawę (jesienią) sałata korzystnie reaguje na nawożenie obornikiem w dawce 20-30 t/ha.

Aby określić ilość nawozów mineralnych należy uwzględnić wyniki analizy chemicznej gleby. Orientacyjne dawki nawozów powinny wynosić 60-80 kg/ha N, 50-100 kg/ha P2O5, 100-120 kg/ha K2O. Nawozy łatwo przyswajalne dla sałaty można podawać w pełnej dawce przed wysadzaniem rozsady. W przypadku produkcji sałaty na zbiór wczesny nawozy fosforowe i potasowe można w dostarczać w okresie jesiennym, natomiast przy uprawie później (na zbiór letni i jesienny) na około 2 tygodnie przed sadzeniem rozsady (lub siewem nasion).

Sałaty nie należy nawozić pogłównie azotem, ze względu na zdolność tego warzywa do kumulowania nadmiernych ilości azotanów w liściach. Formy azotu – amonowa, lub mocznikowa ograniczają ilość gromadzonych azotanów w liściach sałaty. Nawozy te można stosować na glebach o odczynie zbliżonym do obojętnego, bądź zasadowym. Również w miarę konieczności roślinom można zaaplikować dolistnie 1 proc. roztwór mocznika (ilość 400-600 l/ha).

W trakcie uprawy na glebach torfowych może być konieczne podanie mikroelementów, m.in. boru, molibdenu czy manganu.

W wyniku deficytu boru liście sałaty staja się ciemnozielone. Młode liście są sztywne, zdeformowane i widoczne są na nich stopniowo brunatniejące brzegi. Niedobór manganu powoduje nieco słabszy wzrost sałaty, następuje również zmiana barwy wyrośniętych liści na żółtozieloną. Efektem niedostatku molibdenu są chlorotyczne, brunatniejące plamy na tkankach pomiędzy nerwami. Symptomy braku tego pierwiastka można zaobserwować w pierwszej kolejności na starszych liściach, a później na młodszych. Liście zwijają się, wzrost całych roślin jest osłabiony.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI