Naukowcy opracowali nową technologię zapobiegania pękaniu czereśni

Autor: www.freshplaza.it/www.sadyogrody.pl 16 maja 2015 10:05

Naukowcy opracowali nową technologię zapobiegania pękaniu czereśni fot. shutterstock

Naukowcy z Oregon University, opracowali innowacyjną technologię, dzięki której możliwe jest uniknięcie pękania czereśni przy obfitych opadach deszczu. Jest to preparat nanoszony na owoce za pomocą oprysku, ograniczając wnikanie wody poprzez skórkę – podaje freshplaza.it.

Biofilm rozpylany jest bezpośrednio na owoce i liście, za pomocą opryskiwacza, dwa razy w sezonie. Emulsja złożona jest z wosku oleju palmowego, celulozy oraz wapnia. Jest to mieszanka naturalnych substancji podobnych do tych, które znajdują się na czereśniach.

Kropelki substancji przylegają do owoców, tworząc elastyczną, jadalną powłokę o grubości 13 mikronów.

Produkt został wprowadzony do obrotu przez spółkę, która niedawno wydała podobną mieszankę preparatu na owoce jagodowe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM