Monitoring szkodników - podstawa integrowanej ochrony warzyw polowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 lipca 2016 09:34

Monitoring szkodników - podstawa integrowanej ochrony warzyw polowych fot. shutterstock.com

- Ochrona plantacji powinna być prowadzona na podstawie monitoringu, czyli zarejestrowana obecność szkodników na danym polu, jak również po określeniu stopnia uszkodzeń roślin - mówił mgr Robert Wrzodak, podczas Dnia Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.





- Podstawowym narzędziem w prowadzeniu monitoringu jest lustracja, czyli obecność producenta na polu w celu stwierdzenia rozwoju szkodnika i jego wrogów naturalnych. Lustracje należy przeprowadzać od momentu kiedy ten szkodnik może się pojawić, zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu – powiedział mgr Wrzodak.

Jak zaznaczył, w obiektach szklarniowych kontrolować należy miejsca w pobliżu rur centralnego ogrzewania (na obecność przędziorków), wietrzniki i drzwi wyjściowe (mszyce, gąsienice), a także monitorować obecność szkodnika przy ścianach silnie nasłonecznionych, czyli południowa i zachodnia część szklarni.

- W przypadku upraw polowych zakładamy, że szkodnik będzie przemieszczał z miejsc zimowania. Dlatego wskazane jest przeglądanie brzegów pól, które sąsiadują z rowami, nieużytkami, bądź uprawami wieloletnimi. Najczęściej uszkadzane części roślin to wierzchołki pędów, młode przyrosty, spodnia strona liści i kwiaty – mówił prelegent.

- Przy metodzie odławiania użytkowane są czerpaki czy siatki entomologiczne, powszechnie stosowane są pułapki feromonowe czy zapachowe, które ułatwiają stwierdzanie danego szkodnika. Obecnie bardzo popularną metodą stała się sygnalizacja za pomocą zdjęć lotniczych (satelitarnych). Obecność szkodników określana jest za pomocą programów komputerowych – skomentował.

Jakie narzędzia ułatwiają przeprowadzanie monitoringu?

Pułapka wodna barwna - żółte naczynia Moerick’a (np. śmietki, mszyce)
Pułapka lepowo barwna (połyśnica marchwianka, miniarki, mączliki)
Pułapka zapachowa (śmietka kapuściana)
Pułapka feromonowa (piętnówki, rolnice, pachówka strąkóweczka)
Przynęty (ŚOR+substancje wabiące) – rolnice, drutowce, turkuć podjadek
Rośliny pułapkowe (dymka – chowacz szczypiorak, wciornastki)
Pułapka świetlna (rolnice, piętnówki)
Pułapka Maleise’a (muchówki)
Czerpak lub siatka entomologiczna (motyle, mszyce, muchówki)
Pułapka ziemna (turkuć podjadek, kret)

- Pułapka zapachowa opracowana w IO do odławiania śmietki kapuścianej zawiera chemiczne substancje wabiące (atraktanty, stymulanty). Najczęściej wykorzystywane w monitoringu są feromony płciowe wabiące osobniki płci przeciwnej oraz feromony agregacyjne, które powodują gromadzenie osobników – dodał.

Monitoring można prowadzić za pomocą metod hodowlanych polegających na zbieraniu jesienią form przetrwalnikowych szkodnika (bobówki, poczwarki), a następnie umieszczaniu ich w izolatorach oraz dalszej obserwacji rozwoju – zdaniem eksperta – metoda ta daje 100 proc. informację o rozpoczęciu migracji szkodnika.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI