Moda na dynie – jak efektywnie chronić owoce przed chorobami?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 02 września 2016 11:13

Moda na dynie – jak efektywnie chronić owoce przed chorobami? Zagrożeniem dla warzyw dyniowatych są choroby grzybowe i bakteryjne. /fot. shutterstock.com

Dynie w ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne. Opłacalność z uprawy tego warzywa wynika z różnorodności zastosowań – bezpośredniego spożycia, przetwórstwa (marynowania, zamrażalnictwa), a także w celu pozyskania pestek. Zagrożeniem dla warzyw dyniowatych są choroby grzybowe i bakteryjne. Ich wystąpienie może doprowadzić do strat w plonie, z uwagi na ograniczony asortyment ŚOR do ochrony tego warzywa.

Dla upraw dyni zwyczajnej zagrożeniem są choroby – mączniak rzekomy, parch dyniowatych, antraknoza oraz kanciasta bakteryjna plamistość liści. Regularnie przeprowadzane kontrole na plantacji umożliwią ocenę stanu zagrożenia.

Największe zagrożenie dla warzyw dyniowatych stanowi mączniak rzekomy. Choroba ta przy dużym prowadzi do zamierania roślin. Na porażonych liściach widoczne są początkowo oliwkowozielone, ograniczone nerwami plamy. W warunkach wysokiej wilgotności (na dolnej stronie) tworzy się szaro-fioletowy nalot grzyba. Rozwojowi tej choroby sprzyjają chłodniejsze noce (temperatura 15-16 st. C) i utrzymująca się mgła.

Do ochrony upraw  dyni przed mączniakiem rzekomym dostępny jest preparat Dithane NeoTec 75 WG (mankozeb; dawka 2 kg/ha). Według zaleceń, prysk należy wykonać zapobiegawczo, bądź w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby i w razie konieczności zabieg powtórzyć po 7 dniach. Preparat ten ogranicza również występowanie antraknozy i parcha dyniowatych.

Zagrożeniem dla dyniowatych jest również parch, którego objawy pojawiają się zarówno na liściach, jak i owocach. Pierwsze objawy to niewielkie, lekko zagłębione (ciemnoszare) plamy na powierzchni owoców. Grzyb Cladosporium cucumerinum przenika w głąb miąższu i doprowadza do gnicia dyni podczas przechowywania. 

Wystąpieniu antraknozy (Colletotrichum orbiculare) sprzyja duża wilgotność. Na porażonych owocach powstają wgłębione, wodniste plamy. Dynie mogą być atakowane przez inne patogeny i stopniowo ulegają procesom gnilnym. Z kolei na liściach początkowo widoczne są niewielkie jasnozielone plamy, które przy sprzyjających do infekcji warunkach powiększają się zajmując większą powierzchnie blaszki liściowej. Silnie porażone liście zamierają i opadają, co prowadzi do osłabienia kondycji roślin.

Podczas sezonu wegetacyjnego dynie narażone są na gnicie, które może być następstwem niewłaściwego nawożenia, uszkodzeń mechanicznych skórki, zaburzeń fizjologicznych, a także poprzez bezpośredni kontakt owoców z podłożem. Procesy gnilne mogą być spowodowane wystąpieniem Botrytis cinerea (szara pleśń) czy zgnilizny twardzikowej. Profilaktycznie można ograniczać ryzyko wystąpienia tych chorób za pomocą preparatów Rovral Aquaflo 500 SC i Switch 62,5 WG. 

Na plantacjach może również wystąpić kanciasta bakteryjna plamistość, która objawia się na liściach drobnymi wodnistymi plamami o kanciastym kształcie. Na spodniej stronie blaszki liściowej (w warunkach wysokiej wilgotności) widoczne są krople wycieku bakteryjnego. W późniejszym etapie choroby porażona tkanka ulega wykruszeniu i na liściach widoczne są niewielkie otwory. Podobne objawy w postaci plam mogą pojawiać się na pędach i owocach.

Aby ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób w uprawie dyniowatych należy przestrzegać zasad profilaktyki, czyli zachować przerwę (co najmniej 2-3 lata) w uprawie ogórka, dyni, melona, cukinii, kabaczka, patisona na tym samym stanowisku. Istotne znaczenie ma również systematyczne usuwanie pozostałości roślinnych i porażonych owoców. Podczas prac pielęgnacyjnych należy uważać na wszelkie uszkodzenia roślin.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI