Maksymalne dawki nawozów azotowych dla upraw warzywniczych

$data.author.description Autor: www.farmer.pl 11 grudnia 2015 08:11

Maksymalne dawki nawozów azotowych dla upraw warzywniczych Ogrodników czekają zmiany w nawożeniu/ fot. shutterstock.com

Ogrodników czekają zmiany w nawożeniu, które wynikają z konieczności wywiązania się z wyroku Trybunału Sprawiedliwości odnośnie tzw. dyrektywy azotanowej. Serwis Farmer.pl podaje maksymalne dawki nawozów azotowych upraw warzywniczych.

Poniżej przedstawiamy maksymalne dawki azotu ze wszystkich źródeł (z nawozów mineralnych oraz organicznych, naturalnych i środków do użyźniania gleby w przeliczeniu na równoważniki nawozowe) (N kg/ha):

Rośliny wieloletnie:
Rabarbar - 200
Szczaw - 150
Chrzan - 200
Warzywa polowe:
Burak ćwikłowy - 150
Szpinak zwyczajny - 150
Kapusta - 300
Kalafior - 350
Brokuł - 250
Brukselka - 250
Jarmuż - 120
Kalarepa - 150
Rzepa - 140
Rzodkiew - 140
Rzodkiewka - 100
Brukiew - 150
Marchew - 150
Pietruszka - 150
Seler - 250
Pasternak - 150
Koper - 120
Koper włoski - 120
Pomidor - 180
Papryka - 200
Oberżyna - 180
Ogórek - 200
Dynia - 150
Cukinia - 180
Kabaczek - 180
Arbuz - 150
Melon - 150
Sałata - 150
Cykoria - 150
Endywia - 120
Skorzonera - 180
Salsefia - 120
Cebula - 200
Czosnek - 120
Por - 250
Szczypiorek - 110

Dane te wynikają z projektu „Program działań mających na celu ograniczenie odpływu azotu ze źródeł rolniczych” z 12 maja 2015 r. Obecnie trwają nad nim prace, dlatego jego ostateczny kształt nie jest jeszcze znany.

Czytaj więcej w serwisie www.farmer.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI