Mączlik warzywny – nowe zagrożenie dla warzyw kapustnych

Autor: www.sadyogrody.pl 13 lutego 2016 10:15

Mączlik warzywny – nowe zagrożenie dla warzyw kapustnych Mączlik warzywny coraz częściej spotykany jest na warzywach kapustnych/ fot. shutterstock.com

- W ostatnich latach mączlik warzywny stanowi coraz większe zagrożenie dla warzywach kapustnych, a w szczególności dla kalafiorów, brokułów i brukselki. Na skutek żerowania tego szkodnika wzrost roślin zostaje zahamowany, co skutkuje pogorszeniem jakości warzyw oraz spadkiem plonu. O szkodliwości mączlika warzywnego dyskutowano na konferencji warzywniczej, podczas VI Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2016.

Mączlik warzywny (Aleyrodes proletella) zasiedla także inne warzywa kapustne, tj. kapusta, kalarepa, jarmuż, brukiew oraz rzepa. W sezonie wegetacyjnym może rozwijać się do 5 pokoleń tego szkodnika. Osobnik dorosły posiada żółtawe ciało, które pokryte jest białym woskowym nalotem (długość ok. 1,8 mm). Prócz osobników dorosłych szkodliwość wykazują również larwy oraz nimfy.

Stadia szkodliwe wysysają soki roślinne z tkanek przewodzących liści. Na skutek ich żerowania następuje ogładzanie rośliny, co doprowadza do zahamowania wzrostu, a tym znacznie ogranicza wielkość plonu. Mączliki wydalają także duże ilości rosy miodowej, przez co na powierzchni liści rozwijają się grzyby sadzakowe, które dodatkowo przyczyniają się do obniżenia wartości handlowej produkowanych warzyw.

Osobniki dorosłe mączlika warzywnego zimują na chwastach, w szczególności na glistniku jaskółcze ziele. Pierwsze pokolenie tego szkodnika rozwija się wiosną, a następnie osobniki dorosłe przelatują na warzywa kapustne. Przykładowo na liściach jarmużu stadia rozwojowe można zaobserwować już pod koniec marca, natomiast na brukselce czy późnej kapuście, od początku lipca do połowy września.

W ochronie warzyw kapustnych (kalafior, brokuł, brukselka, kapusta głowiasta, jarmuż, kapusta pekińska, pak choy, kalarepa) przed mączlikiem zarejestrowany jest środek Movento 100 SC, który dodatkowo posiada rejestrację do zwalczania mszyc. Preparat ten należy stosować w okresie pojawienia się szkodników. W sezonie wegetacyjnym można wykonać maksymalnie 2 opryski, zachowując odstęp pomiędzy zabiegami - 14 dni.

Aby ograniczyć występowanie mączlika na plantacjach warzyw wskazane jest zwalczanie kapustnych żywicieli zimowych, tj. glistnik jaskółcze ziele, wilczomlecz migdałolistkowy, gruszyczka zielonawa, mniszek lekarski, mlecz polny, a także cykoria podróżnik. Dodatkowo należy zachować izolację przestrzenna od upraw rzepaku. 

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI