Kiła kapusty stanowi zagrożenie w uprawach kalafiora i brokuła

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 18 sierpnia 2015 12:41

Kiła kapusty stanowi zagrożenie w uprawach kalafiora i brokuła Na rynku brak jest preparatów do zwalczania kiły kapusty w uprawach brokułów i kalafiorów/ fot. shutterstock.com

Sprawcą kiły kapusty jest grzyb - Plasmodiophora brassicae. Obecnie w Polsce nie ma zarejestrowanych fungicydów do zabezpieczania kalafiorów i brokułów przed tą chorobą, a także do zwalczania tego patogenu już po porażeniu warzyw.

P. brassicae poraża system korzeniowy zarówno kalafiorów, jak i brokułów. W wyniku porażenia komórki korzeni nie przewodzą składników pokarmowych i wody, co prowadzi do więdnięcia i zamierania obu gatunków warzyw. Zainfekowane korzenie stanowią główne źródło zakażenia podłoża. Zarodniki P. brassicae mogą zalegać w glebie do 8 lat (bez obecności roślin żywicielskich).

Rozwojowi kiły sprzyja zbyt kwaśna gleba, czyli o pH poniżej 6,0, a także jej wysoka wilgotność i temperatura 22-25 st. C. Przy temperaturze poniżej 15 st. C nie dochodzi do infekcji korzeni, bądź przebiega ona bardzo powoli. W Polsce choroba ta spotykana jest na wszystkich typach gleb, a w szczególności na glebach lekkich i piaszczystych.

Aby zapobiec występowaniu kiły kapusty na plantacjach brokuła i kalafiora należy zachowywać płodozmian, czyli 4-5 letnia przerwę w uprawie roślin z rodziny Brassicaceae na tym samym polu. Z uprawy należy usuwać porażone korzenie roślin przed ich zmacerowaniem. Gleby zbyt kwaśne należy zwapnować nawozem wapniowym w formie tlenkowej, bądź wodorotlenkowej.

W uprawie obu gatunków dobrym przedplonem dla warzyw kapustnych są pomidory, fasola, pory, ogórki. Profilaktycznie można wykonać oprysk gleby środkiem chemicznym Altima 500 SC. Warto wprowadzić do uprawy odmiany odporna na P. brassicae, gdyż obecnie brak jest na rynku preparatów zarejestrowanych do zwalczania kiły kapusty w uprawie kalafiorów i brokułów.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.