Jakie choroby występują w uprawie warzyw korzeniowych?

Autor: www.sadyogrody.pl 09 marca 2015 12:21

Jakie choroby występują w uprawie warzyw korzeniowych? www.shutterstock.com

W ubiegłym sezonie, w południowej części Polski zarówno warunki klimatyczne, jak i popełnione błędy w uprawie warzyw sprzyjały rozwojowi patogenów - mówi dr hab. Jacek Nawrocki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

W uprawie warzyw korzeniowych (przede wszystkim marchwi i pietruszki) najczęściej spotykaną chorobą jest alternarioza, powodowana przez grzyby z rodzaju Alternaria. Objawy są widoczne zarówno na naci, jak i na korzeniach – w postaci czarnych gnilnych plam.

Chwościk marchwi, którego sprawcą jest Cercospora carotae występuje dość rzadko. Natomiast coraz częściej na naci selera pojawia się Cerospora apii. Ponadto ciągłym zagrożeniem (dla naci selera i pietruszki) jest grzyb Septoria apiicola, powodujący septoriozę.

W 2014 roku na naci pietruszki oraz pasternaku zauważono pierwsze symptomy mączniaka prawdziwego baldaszkowatych (sprawca Erysiphe heraclei) – dodaje ekspert. Sporadycznie zaobserwowano na plantacjach mączniaka rzekomego (patogen Plasmopara crustosa). Objawy obu chorób są zbliżone, co może powodować błędy w ochronie. Silne porażenie naci przez wspomniane patogeny może znacznie utrudniać mechaniczny zbiór korzeni.

Jak podaje dr hab. Jacek Nawrocki również w poprzednim sezonie zaobserwowano masowe występowanie zgnilizny korzeni. Jedną z najgroźniejszych jest mokra zgnilizna, powodowana przez bakterię Pectobacterium carotovorum. Również podobny przebieg ma zgnilizna twardzikowa (Sclerotina sclerotiorum), która może rozwijać się na korzeniach pod wpływem niskich temperatur w przechowalni. Natomiast grzyby z rodzaju Fusarium powodują początkowo niewielkie plamy gnilne, które w trakcie przechowywania powiększają się, powodując zgniliznę całych korzeni.       

Dużym problemem w uprawie w uprawie warzyw korzeniowych m.in. na pietruszce, selerze jest ordzawienie skórki korzeni. Uciążliwa jest również ochrona warzyw przed parchem, powodowanym przez promieniowca Streptomyces scabies. W tym przypadku istotne znaczenie ma profilaktyka - należy przestrzegać zasad prawidłowego zmianowania.

Równie często na odkażonych i umytych korzeniach marchwi widoczne jest ich czernienie, powodowane przez Thielaviopsis basicola. Zbliżone symptomy powoduje grzyb Rhexocercospridium carotae, coraz częściej spotykany na terenie Polski – dodał dr hab. Jacek Nawrocki. 

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI