Jakie choroby stanowią zagrożenie w trakcie przechowywania cebuli?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 12 stycznia 2016 13:22

Jakie choroby stanowią zagrożenie w trakcie przechowywania cebuli? Straty podczas przechowywania cebuli mogą być spowodowane wystąpieniem bakterioz/ fot. shutterstock.com

Cebula należy do grupy warzyw trwałych, dzięki optymalnym warunkom może być przechowywana przez dłuższy okres, co umożliwia zaopatrzenie rynku w miesiącach zimowych. Jednak niewłaściwie prowadzone zabiegi agrotechniczne, w tym również ochrona mogą spowodować straty w plonie podczas składowania tego warzywa. Jakie choroby stanowią zagrożenie w trakcie przechowywania cebuli?

Typową chorobą okresu przechowalniczego jest zgnilizna szyjki cebuli, powodowaną przez Botrytis aclada, B. squamosa, B. Byssoidea. Symptomy porażenia stają się widoczne w trakcie składowania cebuli, która zaczyna gnić od szyjki. W miejscach porażonych tkanek pojawia się szary nalot grzybni. Pierwotne źródło infekcji stanowią zakażone nasiona lub materiał wysadkowy, resztki roślinne oraz gleba.

Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność i późniejszy zbiór cebul. Występowanie choroby można ograniczyć poprzez utrzymywanie zalecanej temperatury i wilgotności powietrza podczas przechowywania. Wskazane jest również minimalizowanie źródeł infekcji pierwotnych, m.in. uprawy warzyw cebulowych po sobie na tym samym stanowisku, czy wysiew zdrowych nasion.

Duże nasilenie Fuzaryjnej zgnilizny cebuli (Fusarium oxysporum) występuje przeważnie w rejonach, gdzie uprawia się to warzywo na skale produkcyjną, nie stosując się do zasad zmianowania. Grzyb poraża cebule w okresie wegetacji powodując zamieranie roślin, bądź w okresie przedzbiorczym. Symptomy w trakcie przechowywania uwidaczniają się w postaci gnicia cebuli od strony piętki.

Sprawca choroby rozprzestrzenia się poprzez zakażoną wodę i glebę, a także wraz z materiałem siewnym. Aby zapobiec rozwojowi choroby należy unikać upraw cebuli w monokulturze oraz na stanowiskach podmokłych. Wskazany jest wysiew nasion zaprawionych, wysokiej jakości. Podczas zbioru należy unikać uszkodzeń mechanicznych, a do przechowywania przeznaczać jedynie zdrową cebulę.

Podobne objawy wykazuje biała zgnilizna - porażona cebula gnije od piętki. Jednak cechą rozpoznawczą tej choroby jest biała watowata grzybnia z licznymi sklerocjami. Źródło choroby stanowi zainfekowana gleba, a także materiał wysadkowy. Zapobieganie polega na przestrzeganiu zasad zmianowania i warunków przechowywania. Skuteczną metodą ochrony jest również zaprawianie nasion.

Duże straty podczas przechowywania mogą być spowodowane wystąpieniem bakterioz - Pseudomonas gladioli pv. Allicola, P. cepacia oraz Erwinia carotovora. Cebule porażane są w okresie przedzbiorczym poprzez niezaschniętą szyjkę lub uszkodzenia mechaniczne. Tkanka z objawami choroby staje się wodnista, o nieprzyjemnym zapachu. Cebule kierowane do przechowywania powinny być zdrowe i dobrze dosuszone.

Cebula przeznaczona do długiego magazynowania powinna wyróżniać się twardymi główkami o ścisłym ułożeniu łusek mięsistych i dobrze przylegającą suchą łuską. Wysoką jakość można zachować w temperaturze 0-1 st. C i wilgotności względnej powietrza na poziomie 70-75 proc. Cebula kierowana na rynek warzyw świeżych powinna być czysta, bez uszkodzeń widocznych uszkodzeń i chorób.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.