Jakich składników pokarmowych dostarczyć roślinie po przymrozkach?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 15 maja 2017 16:17

Jakich składników pokarmowych dostarczyć roślinie po przymrozkach? Mateusz Nowacki, specjalista ds. sadownictwa z Timac Agro/ fot. redakcja SadyOgrody.pl

Podczas konferencji pod nazwą „Wielka Majówka” Mateusz Nowacki, specjalista ds. sadownictwa z firmy Timac Agro Polska omówił obecną sytuację w sadach - nie tylko w kontekście ostatnich przymrozków, ale również przebiegu minionej zimy. Prelegent podkreślał, że spadek temperatury podczas ostatnich przymrozków spowodował uszkodzenia pąków królewskich – tych najcenniejszych, z których uzyskujemy najwyższą jakość owoców.

- Już bardzo wczesną wiosną docierały do mnie informacje od sadowników o uszkodzeniach podstawy pąka. W okolicach Białej Rawskiej temperatura zimą spadła do nawet - 35 stopni. Aczkolwiek przemrożenia po zimie nie były duże. Zastosowanie 1 proc. roztworu saletry potasowej wspomogło rośliny – mówił Mateusz Nowacki.

Dodał, że spadek temperatury poniżej 0 stopni w Poniedziałek Wielkanocny był dla większości sadowników dużym zaskoczeniem. - W okolicach Warki miejscami lokalnie odnotowano temperaturę sięgającą -11 stopni przy gruncie. Pamiętajmy o tym, że w sadach ta temperatura wahała się od -4 do nawet -9 stopni. Mróz utrzymywał się od późnych godzin wieczornych aż do rana – zaznaczył.

Ostatnie przymrozki uderzyły w pełnię kwitnienia. W zależności od regionu kraju odnotowano spadek temperatury od około -2 stopni do nawet -8 stopni. - Zeszłotygodniowe przymrozki spowodowały uszkodzenia pąków królewskich - tych najcenniejszych, z których uzyskujemy najlepszą jakość owoców. Przypuszczam, że dopiero w okolicach opadu czerwcowego będziemy w stanie ocenić dokładne straty w sadach – mówił Mateusz Nowacki.

W ocenie specjalisty z Timac Agro, korzystne dla roślin były opady deszczu, które wystąpiły praktycznie na terenie całego kraju dzień przed przymrozkami. - Te pąki, które były skierowane do dołu w dużym stopniu wciąż pozostały żywe. W największym stopniu ucierpiały pąki najbardziej na wierzchu, wychylone na zewnętrznej partii korony drzewa – dodał.

Mateusz Nowacki zaznaczył, że podczas pierwszych przymrozków temperatura spadła poniżej zera fizjologicznego. - W pierwszej fazie rozwoju rośliny głównie pobierały składniki pokarmowe z zapasów zgromadzonych jesienią ubiegłego roku. Po tygodniu ochłodzenia wykorzystały już nagromadzone składniki pokarmowe. Dlatego zalecaliśmy, aby dodać zarówno azot, fosfor, wapń i mikroelementy, ponieważ rośliny na nowo 'budziły się' do życia po pierwszych przymrozkach – mówił.

Jakich składników pokarmowych należy dostarczyć roślinie po kwitnieniu i w kolejnych miesiącach?

Mateusz Nowacki zaznaczył, że fosfor dostarcza roślinie potrzebnej energii po stresie. Dodatkowo wpływa na kształt owoców, jędrność i zdolności przechowalnicze. Fosfor bierze udział w kluczowych procesach fizjologicznych i stymuluje podziały komórkowe w młodych zawiązkach. Azot wspomaga podziały komórkowe i pobudza roślinę do życia.

Wapń zwiększa masę i jędrność owoców oraz poprawia twardość skórki. Prelegent zalecał, by zabiegi wapniem stosować w dalszej części sezonu. Z kolei potas wpływa regenerująco na wiązki przewodzące. Poprawia gospodarkę wodną rośliny, a tym samym lepszy przepływ składników pokarmowych.

Dlaczego algi morskie promowane są w celu regeneracji i zapobiegania skutkom stresu? - Algi morskie żyją w bardzo trudnych warunkach, ponieważ zalewane są w trakcie przypływu przez słoną i zimną morską wodę, ale również zostaje odcięty im dostęp tlenu. Dochodzi do warunków stresowych – w kontekście późniejszych odpływów, gdzie pojawiają się wysokie temperatury i nasłonecznienie. Algi morskie radzą sobie w takich warunkach wydając plon, z którego my możemy produkować nawozy – zaznaczył.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.