Jakich składników pokarmowych dostarczyć roślinie po przymrozkach?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 15 maja 2017 16:17

Jakich składników pokarmowych dostarczyć roślinie po przymrozkach? Mateusz Nowacki, specjalista ds. sadownictwa z Timac Agro/ fot. redakcja SadyOgrody.pl

Podczas konferencji pod nazwą „Wielka Majówka” Mateusz Nowacki, specjalista ds. sadownictwa z firmy Timac Agro Polska omówił obecną sytuację w sadach - nie tylko w kontekście ostatnich przymrozków, ale również przebiegu minionej zimy. Prelegent podkreślał, że spadek temperatury podczas ostatnich przymrozków spowodował uszkodzenia pąków królewskich – tych najcenniejszych, z których uzyskujemy najwyższą jakość owoców.

- Już bardzo wczesną wiosną docierały do mnie informacje od sadowników o uszkodzeniach podstawy pąka. W okolicach Białej Rawskiej temperatura zimą spadła do nawet - 35 stopni. Aczkolwiek przemrożenia po zimie nie były duże. Zastosowanie 1 proc. roztworu saletry potasowej wspomogło rośliny – mówił Mateusz Nowacki.

Dodał, że spadek temperatury poniżej 0 stopni w Poniedziałek Wielkanocny był dla większości sadowników dużym zaskoczeniem. - W okolicach Warki miejscami lokalnie odnotowano temperaturę sięgającą -11 stopni przy gruncie. Pamiętajmy o tym, że w sadach ta temperatura wahała się od -4 do nawet -9 stopni. Mróz utrzymywał się od późnych godzin wieczornych aż do rana – zaznaczył.

Ostatnie przymrozki uderzyły w pełnię kwitnienia. W zależności od regionu kraju odnotowano spadek temperatury od około -2 stopni do nawet -8 stopni. - Zeszłotygodniowe przymrozki spowodowały uszkodzenia pąków królewskich - tych najcenniejszych, z których uzyskujemy najlepszą jakość owoców. Przypuszczam, że dopiero w okolicach opadu czerwcowego będziemy w stanie ocenić dokładne straty w sadach – mówił Mateusz Nowacki.

W ocenie specjalisty z Timac Agro, korzystne dla roślin były opady deszczu, które wystąpiły praktycznie na terenie całego kraju dzień przed przymrozkami. - Te pąki, które były skierowane do dołu w dużym stopniu wciąż pozostały żywe. W największym stopniu ucierpiały pąki najbardziej na wierzchu, wychylone na zewnętrznej partii korony drzewa – dodał.

Mateusz Nowacki zaznaczył, że podczas pierwszych przymrozków temperatura spadła poniżej zera fizjologicznego. - W pierwszej fazie rozwoju rośliny głównie pobierały składniki pokarmowe z zapasów zgromadzonych jesienią ubiegłego roku. Po tygodniu ochłodzenia wykorzystały już nagromadzone składniki pokarmowe. Dlatego zalecaliśmy, aby dodać zarówno azot, fosfor, wapń i mikroelementy, ponieważ rośliny na nowo 'budziły się' do życia po pierwszych przymrozkach – mówił.

Jakich składników pokarmowych należy dostarczyć roślinie po kwitnieniu i w kolejnych miesiącach?

Mateusz Nowacki zaznaczył, że fosfor dostarcza roślinie potrzebnej energii po stresie. Dodatkowo wpływa na kształt owoców, jędrność i zdolności przechowalnicze. Fosfor bierze udział w kluczowych procesach fizjologicznych i stymuluje podziały komórkowe w młodych zawiązkach. Azot wspomaga podziały komórkowe i pobudza roślinę do życia.

Wapń zwiększa masę i jędrność owoców oraz poprawia twardość skórki. Prelegent zalecał, by zabiegi wapniem stosować w dalszej części sezonu. Z kolei potas wpływa regenerująco na wiązki przewodzące. Poprawia gospodarkę wodną rośliny, a tym samym lepszy przepływ składników pokarmowych.

Dlaczego algi morskie promowane są w celu regeneracji i zapobiegania skutkom stresu? - Algi morskie żyją w bardzo trudnych warunkach, ponieważ zalewane są w trakcie przypływu przez słoną i zimną morską wodę, ale również zostaje odcięty im dostęp tlenu. Dochodzi do warunków stresowych – w kontekście późniejszych odpływów, gdzie pojawiają się wysokie temperatury i nasłonecznienie. Algi morskie radzą sobie w takich warunkach wydając plon, z którego my możemy produkować nawozy – zaznaczył.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI