Jak zadbać o odpowiednią wielkość jabłek w obecnym sezonie?

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 27 lipca 2015 10:54

Jak zadbać o odpowiednią wielkość jabłek w obecnym sezonie? www.shutterstock.com

- W bieżącym roku mamy do czynienia z dość rzadką sytuacją, kiedy to w większości polskich sadów po opadzie czerwcowym na drzewach pozostała niemal idealna ilość owoców. Przyczyną silnego opadu był układ pogody, w którym decydującą rolę odegrały bardzo zimne (jak na czerwiec) noce. Praktycznie na wszystkich odmianach pozostało po jednym owocu z kwiatostanu, rzadziej po dwa, a po kilka owoców – sporadycznie i tylko na końcach pędów - mówi Zbigniew Marek, specjalista ds. sadownictwa z firmy Timac Agro Polska.

- Co bardzo ważne – pozostały niemal wyłącznie owoce z kwiatów centralnych, co świetnie wróży jakości jabłek. Możemy się spodziewać owoców nie tylko dobrze wyrośniętych, ale również z dużą zawartością wapnia. Jabłka z kwiatów centralnych zazwyczaj zawierają o 20 proc. więcej wapnia niż te powstałe z kwiatów bocznych. W sytuacji, kiedy poważnie myślimy o wejściu na nowe, bardziej wymagające rynki zbytu – jakość tegorocznego opadu czerwcowego wydaje się nam wyjątkowo sprzyjać – zaznacza specjalista ds. sadownictwa.

- W obecnym sezonie może się wydawać, że przerzedzanie chemiczne było zbędnym zabiegiem, skoro drzewa „same” się z tym problemem dobrze uporały, ale to nie jest prawda. Jeśli nawet w chwili obecnej mamy tyle samo owoców na drzewach przerzedzanych i nieprzerzedzanych, to należy pamiętać, że jabłka z drzew przerzedzanych mają zdecydowanie wyższy potencjał wzrostu i jakości, ponieważ w wyniku przeprowadzonego zabiegu pozbyły się konkurencji o 2-3 tygodnie wcześniej i w dodatku nastąpiło to w okresie intensywnych podziałów komórkowych. Przewaga zawiązków z drzew przerzedzanych chemicznie jest więc oczywista – podkreśla Zbigniew Marek.

Zdaniem eksperta idealne plonowanie to plonowanie optymalne w danych warunkach i przy konkretnej pielęgnacji, dla danej odmiany.

- Jednak w niektórych sadach (w bieżącym roku) odnotujemy słabsze niż zazwyczaj owocowanie. Najczęściej problem ten dotyczy odmian z grupy 'Jonagolda' i 'Ligola', a także 'Glostera', który w wielu sadach kwitł bardzo słabo. W takich przypadkach należy się liczyć ze zbyt silnym wzrostem drzew i przerastaniem jabłek. Wskazane jest ograniczenie nawożenia i dokarmiania drzew do niezbędnego minimum, ponieważ jabłka i tak wyrosną. Również należy zredukować nawadnianie – mówi specjalista z firmy Timac Agro Polska.

Dodaje, że warto zwiększyć dawki i ilość zabiegów w programie pozakorzeniowego dokarmiania wapniem, ze szczególnym uwzględnieniem nawozów bezazotowych. - Aby utrwalić zieloną barwę zasadniczą jabłek należy korzystać z dokarmiania manganem (zamiast saletry wapniowej). Natomiast w celu poprawy wybarwienia zaleca się kompleksowe rozwiązanie – Fertileader Axis. Preparat ten również przygotuje drzewa do spoczynku zimowego – zaznacza.

- Dla niektórych producentów na „jakość” jabłek składa się wyłącznie jeden element – ich wielkość. Niestety, przerośnięte owoce nie tylko źle się przechowują, ale również często zawierają szkodliwe dla naszych organizmów azotyny – mówi Zbigniew Marek.

Według eksperta im większe obciążenie drzew owocami – tym pielęgnacja musi być na wyższym poziomie. - Dotyczy to nie tylko wody i nawożenia czy dokarmiania, ale również odpowiedniej ochrony przed chorobami i szkodnikami. Należy pamiętać, że osłabione drzewa (np. w wyniku porażenia liści przez choroby lub opanowane przez przędziorki) nie są w stanie wykarmić połowy tych jabłek co drzewa silne i zdrowe. Mało tego – osłabione drzewa wydadzą nie tylko mniejsze owoce, ale również nie przygotują się tak dobrze do zimy i wytworzą dużo gorszej jakości pąki kwiatowe na następny sezon – dodaje.

- Przy dużym obciążeniu drzew owocami, warto skorzystać z wysokiej jakości odżywek, również z aminokwasów i substancji o działaniu biostymulującym. Jako produkt sprzyjający jakości owoców i kondycji drzew można zastosować nawóz algowy Fertileader Elite (3-4 razy w sezonie, co 2 tygodnie). Preparat ten poprawia nie tylko wielkość owoców, ale również ich wybarwienie, jędrność, zdolności przechowalnicze i smak - zaleca specjalista z firmy Timac Agro Polska.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI