Jak właściwie zabezpieczyć owoce do przechowywania?

Autor: www.sadyogrody.pl 06 września 2017 08:32

Jak właściwie zabezpieczyć owoce do przechowywania? Uszkodzenie mechaniczne podnosi ryzyko infekcji patogenów powodujących choroby gnilne m.in. brunatną zgniliznę/ fot. Agrii Polska

Owoce przeznaczone do przechowywania wymagają odpowiedniego przygotowania przedzbiorczego. Większość chorób gnilnych, ma swój początek jeszcze na plantacji, dlatego można je znacząco ograniczyć przed zbiorem. O niezmiernie ważnej ochronie przedzbiorczej jabłoni redakcja rozmawiała z Arkadiuszem Sławińskim, Menedżerem ds. Rozwoju z firmy Agrii Polska, podczas XXI Dnia Otwartego SGGW w Wilanowie.

- Obecny sezon jest całkowicie zróżnicowany względem ubiegłych z kilku przyczyn. Po pierwsze, w tym roku mieliśmy problemy z przymrozkami wiosennymi i zawiązaniem owoców w wielu rejonach, skutkiem czego w wielu owocach znajduje się niewielka ilość nasion. Nie jest to dobry znak, gdyż takie owoce naturalnie będą zawierać mniej wapnia w miąższu, potencjalnie może częściej dochodzić również do rozwoju pleśnienia przygniezdnego czy szarej pleśni – mówi Arkadiusz Sławiński.

Podkreśla, że intensywne opady deszczu w lipcu i sierpniu, oczywiście mają swój pozytywny aspekt w postaci poprawy wielkości owoców, czy lepszemu pobieraniu składników odżywczych, jednak wyraźnie podnoszą zagrożenie ze strony grzybów Neofabrea, patogena powodującego gorzką zgniliznę. - Choroba, która pojawia się podczas przechowywania i charakteryzuje się przede wszystkim oczkowatymi plamami gnilnymi, ma swój początek również w sadzie, a infekowanie może mieć miejsce nawet kilka tygodni przed zbiorem – tłumaczy.

- Mówiąc o chorobach przechowalniczych, należy zwrócić uwagę również na techniczny aspekt zbiorów. Owoce zrywane bez szypułek, czy uszkodzone mechanicznie będą znaczniej bardziej podatne na wystąpienie brunatnej zgnilizny owoców czy mokrej zgnilizny – mówi specjalista firmy Agrii.

- Na szczęście w ostatnim czasie pojawiło się na rynku kilka skutecznych fungicydów przeciwko chorobom przechowalniczym, co pozwala w pełni zabezpieczyć owoce przeznaczone do przechowywania. Przy wyborze poza skutecznością należy zwrócić uwagę na karencję, czyli czas jaki musi upłynąć od zabiegu do zbioru – dodaje.

Zwraca uwagę, że w przypadku nawożenia pozakorzeniowego, najistotniejszy w ostatnich zabiegach jest niewątpliwie wapń. - Wysoka zawartość wapnia w miąższu owoców wyraźnie podnosi ich zdolność przechowalniczą oraz ogranicza choroby fizjologiczne i grzybowe. Do ostatnich zabiegów polecane są przede wszystkim nawozy bezazotowe, ciekawe są również rozwiązania które zawierają w swoim składzie poza wapniem również krzem – reasumuje Arkadiusz Sławiński z firmy Agrii Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI