Jak uniknąć strat podczas przechowywania jabłek?

Autor: Krystyna Zagórska /www.sadyogrody.pl 19 lutego 2017 10:46

Jak uniknąć strat podczas przechowywania jabłek? Przemysław Badowski z firmy AgroFresh/ fot. redakcja Sadyogrody.pl

Od producentów oczekuje się wysokiej jakości jabłek nie tylko w momencie otwarcia komory chłodniczej, ale także po 1,5-miesięcznym okresie transportu na odległe rynki do Wietnamu czy Indii. Jak sprostać wysokim wymaganiom zagranicznych odbiorców? O kluczowych problemach minionego sezonu przechowalniczego i aktualnych zaleceniach mówił Przemysław Badowski z firmy AgroFresh, podczas Regionalnej Konferencji Sadowniczej zorganizowanej w Warce.

Nie tylko moment zbioru i warunki przechowalnicze mają wpływ na utrzymanie wysokiej trwałości owoców w późniejszym w obrocie handlowym. O potencjale przechowalniczym jabłek decydują również warunki pogodowe panujące w danym sezonie produkcyjnym. Przykładem jest chociażby pamiętny sezon 2015, w trakcie którego długotrwały okres bez opadów z utrzymującą się wysoką temperaturą doprowadził na wiosnę (po otwarciu komór) do nasilonego problemu z oparzelizną.

Stres wywołany wysokimi temperaturami powoduje przyspieszone dojrzewanie owoców, wczesne rozpoczęcie produkcji etylenu, a także wysoką podatność na łódkowanie liści, a tym samym – słabsze pobieranie i absorpcję składników pokarmowych. Z kolei zbyt niska temperatura (poniżej 0 st. C) w późniejszym okresie wegetacji może spowodować uszkodzenia mrozowe u późnych odmian oraz wczesne rozpoczęcie produkcji etylenu. Intensywne opady deszczu w okresie poprzedzającym zbiór mogą być przyczyną wzmożonych problemów z gniciem owoców w trakcie przechowywania.

Przemysław Badowski zaznaczył, że w sadach warto zadbać o prawidłowe zbilansowane gleb. Na terenach piaszczystych o niewielkiej zawartości substancji organicznej nawozy szybciej są wypłukiwane, a tym samym zawartość poszczególnych składników pokarmowych dostępnych dla roślin podczas całego sezonu wegetacyjnego jest bardzo zróżnicowana. Istotne znaczenie ma właściwy stosunek potasu do wapnia w owocach. Niska zawartość wapnia i relatywnie wysoka ilość potasu (przy proporcji poniżej 28) gwarantuje dobre przechowywanie jabłek. Przy wyższym stosunku dochodzi do problemów z rozpadami czy z gorzką plamistością podskórną (tzw. korek). Również przy nadmiernej zawartości azotu w owocach wzrasta podatność na infekcje grzybowe.

Pierwsze objawy gorzkiej plamistości podskórnej obserwowano już w drugiej części minionego sezonu wegetacji. Częste opady deszczu bezpośrednio przed zbiorem sprzyjały wyrastaniu owoców i w konsekwencji do tzw. efektu rozcieńczenia poziomu wapnia w miąższu. W obecnie trwającym okresie przechowywania objawy gorzkiej plamistości podskórnej obserwujemy na odmianach – Ligol, Mutsu i z grupy Jonagoldów.

Przyczyną powstawania oparzelizny powierzchniowej jest zbyt wczesny termin zbioru (gdy nie doszło do zakumulowania dostatecznie dużej liczby godzin z niską temperaturą poniżej 10 st. C). Dodatkowo należy pamiętać, że typowe objawy dla tego rodzaju uszkodzeń skórki mogą również uwidocznić się na owocach zbyt późno zebranych z drzew. Przejrzałe jabłka produkują zwiększone ilości etylenu, który bierze udział w powstawaniu oparzelizny powierzchniowej. Na występowanie oparzelizny powierzchniowej szczególnie podatne są sporty Red Deliciousa (coraz powszechniej uprawiane w sadach), a także odmiany z grupy Jonagoldów, Mutsu, Boiken, Idared i Cortland.

W sezonie 2014 nie wystąpiły większe problemy z oparzelizną powierzchniową. Jak mówił Przemysław Badowski, w okresie do 6 tygodni przed zbiorem, liczba godzin z temperaturą poniżej 10 st. C nie przekraczała 100 godzin. Stosunkowo niewielka była również liczba godzin z temperaturą powyżej 25 st. C. Dlatego też oparzelizna nie wyrządziła tak poważnych strat podczas przechowywania jabłek. Zupełnie inaczej sytuacja wyglądała w sezonie 2015, który charakteryzował się suchym i upalnym latem – liczba godzin z temperaturą powyżej 25 st. C przekroczyła 200 godzin (okres do około 6 tygodni przed zbiorem). Czy obecnie trwający sezon przechowalniczy będzie równie trudny pod względem wystąpienia oparzelizny? W ocenie eksperta, sezon 2016/17 będzie łagodniejszy, z uwagi na bardziej sprzyjające warunki wegetacji.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.