Jak ograniczyć występowanie oparzelizny powierzchniowej?

Autor: www.sadyogrody.pl 24 listopada 2016 12:50

Jak ograniczyć występowanie oparzelizny powierzchniowej? Sposobem ograniczenia oparzelizny powierzchniowej jest zbiór owoców w optymalnym terminie dla danej odmian/ fot. shutterstock.com

- Zbyt często zapominamy, że niezależnie od miejsca przeznaczenia polskich jabłek, czy będzie to rynek lokalny czy daleki (zamorski), jakość owoców musi być wysoka, ponieważ zwłaszcza dla produktów na odległe rynki, które mają określony standard jakościowy nie ma taryfy ulgowej – mówił dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa, podczas 9. Konferencji Odmianowej.

Trwałość przechowalnicza, a więc długość okresu przechowywania owoców, w granicach którego nie następują zmiany obniżające przydatność konsumpcyjną, zależy od jakości "budowanej" w sadzie, czyli zabiegów agrotechnicznych po wyznaczenie właściwego terminu zbioru owoców danej odmiany. O jakości produktu decydują również inne czynniki, tj. schładzanie owoców, stopień wypełnienia komory przechowalniczej, temperatura, wilgotność, atmosfera oraz długość okresu przechowywania.

Wystąpieniu oparzelizny powierzchniowej (oprócz podatności danej odmiany) sprzyja zdecydowanie zbyt wysoka temperatura w okresie bezpośrednio poprzedzającym zbiór, a także inne czynniki – niedojrzałość owoców (zbiór przed optymalnym stadium fizjologicznym), wysokie stężenie azotu i niska zawartość wapnia w owocach, opóźnione schłodzenie po zbiorze, zbyt wysoka temperatura przechowywania i nadmiernie wysoka wilgotność względna atmosfery, wysokie stężenie etylenu w atmosferze oraz często największy problem – zbyt długi okres przechowywania.

Sposobem ograniczenia oparzelizny powierzchniowej jest zbiór owoców w optymalnym terminie dla danej odmiany, odpowiednie warunki przechowywania, zastosowanie preparatów zawierających 1-MCP (SmartFresh, FruitSmart), oraz przechowywanie jabłek w dynamicznie kontrolowanej atmosferze (DCA). Skutecznym 'narzędziem" do poprawy trwałości owoców w transporcie na dalekie rynki jest saszetka ETEN, lecz - jak podkreślał dr Rutkowski - nie jest ona gwarancją utrzymania jakości produktów, które nie kwalifikują się do wysyłki na dalekie rynki. 

Jak powiedział dr Krzysztof Rutkowski, w kontrolowanej atmosferze oparzelizna powierzchniowa powstanie zdecydowanie później, ale w większym nasileniu. Natomiast w zwykłej chłodni choroba ta występuje wcześniej (około 3 miesiące), lecz - co podkreślają sadownicy - w mniejszym natężeniu. W ubiegłym sezonie przechowalniczym wystąpiły problemy z innymi uszkodzeniami powierzchniowymi skórki, lecz w rzeczywistości tego typu zaburzeń nie można „zaliczyć” do oparzelizny.

Problemem tegorocznego okresu przechowalniczego mogą okazać się uszkodzenia słoneczne. Miękka oparzelizna chłodniowa jest chorobą pojawiającą się we wczesnej fazie przechowywania owoców, a zatem jeśli do tej pory nie pojawiła się to nie stanowi już dużego zagrożenia. Ekspert z Instytutu Ogrodnictwa wyliczał również szereg innych zagrożeń sezonu przechowalniczego, czyli ordzawienia przyszypułkowe, uszkodzenia dwutlenkiem węgla (CO2), stresowe uszkodzenia skórki, a także plamistość Jonatana. 

Podstawowym środkiem do ograniczenia strat z tytułu oparzelizny powierzchniowej jest pobieranie próbek (jak zalecają eksperci po 3-4 miesiącach przechowywania), przy czym należy pamiętać o zachowaniu szczególnych środków ostrożności!

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI