Jak oceniono zdrowotność upraw czarnych porzeczek w ubiegłym sezonie?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 08 marca 2016 12:59

Jak oceniono zdrowotność upraw czarnych porzeczek w ubiegłym sezonie? Ekonomicznie bardzo zła sytuacja przedstawia się w gospodarstwach specjalistycznych, które są ukierunkowane wyłącznie na produkcję owoców czarnej porzeczki/ fot. shutterstock.com

- Niskie ceny skupu owoców porzeczki czarnej do przetwórstwa zwłaszcza w ostatnich dwóch latach nie pokrywały kosztów produkcji, co zmusiło plantatorów do ograniczenia ilości zabiegów agrotechnicznych – powiedział dr inż. Piotr Baryła z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

- W najlepszej kondycji są plantacje czarnej porzeczki w gospodarstwach o zdywersyfikowanej produkcji, w których oprócz porzeczek uprawia się również inne gatunki. Z kolei ekonomicznie bardzo zła sytuacja przedstawia się w przypadku gospodarstw specjalistycznych, które są ukierunkowane wyłącznie na produkcję owoców czarnej porzeczki – mówił dr inż. Piotr Baryła.

Poinformował, że obecnie owoce czarnej porzeczki produkowane są w około 15 tys. gospodarstw. Ponad 90 proc. upraw to plantacje małe od 1-5 ha, a średnia powierzchnia gospodarstw w naszym kraju nie przekracza 3 ha. - Podstawowym czynnikiem, który umożliwia wykonywanie na dobrym poziomie zabiegów agrotechnicznych jest opłacalność produkcji, infrastruktura i zaplecze technologiczne, a także doświadczenie plantatorów – wymieniał.

- Konsekwencją niskiej opłacalności produkcji owoców czarnej porzeczki jest obniżenie dawek lub całkowite zaniechanie nawożenia, rezygnacja z niektórych zabiegów ochrony roślin, co skutkuje większą presją patogenów, a tym samym następuje pogorszenie stanu zdrowotności plantacji, spadek plonowania lub całkowita utrata plonu – zaznaczył prelegent.

Podkreślił, że dla wielu plantatorów wciąż dużym problemem pozostaje zwalczanie wielkopąkowca porzeczkowego. - Podstawowym przyczyną występowania tego szkodnika jest zainfekowany materiał szkółkarski pochodzący z nieznanego źródła. W ubiegłym roku w wielu plantatorów zaniechano zwalczania wielkopąkowca. Jedynie w profesjonalnych gospodarstwach ograniczano liczebność tego szkodnika – dodał.

- Szara pleśń to choroba bardzo często lekceważona przez niektórych producentów czarnych porzeczek. Należy pamiętać, że choroba ta w okresie kwitnienia może spowodować nawet w 75 proc. osypywanie kwiatów. W ubiegłym roku, na skutek wysokich temperatur oraz braku opadów, ryzyko wystąpienia choroby było mniejsze w porównaniu do poprzednich lat – powiedział dr Baryła.

- Corocznego zwalczania wymaga antraknoza, czyli tzw. opadzina liści. Pozostawienie upraw bez ochrony w poprzednim sezonie skutkowało całkowitą defoliację krzewów już w lipcu, co w rezultacie spowodowało zahamowanie wzrostu oraz ograniczenie plonowania. W nieco mniejszym nasileniu notowano rdzę porzeczkowo-turzycową i wejmutkowo- porzeczkową – mówił.

Dodał, że w ubiegłym roku zaobserwowano wzmożoną presję ze strony szkodników. Dużym zagrożeniem był przędziorek chmielowiec i przeziernik porzeczkowy. W mniejszym stopniu wystąpił pryszczarek porzeczkowiak liściowy i porzeczkowiec pędowy oraz mszyce. W niektórych rejonach notowano masowe występowania zwójek. Na wielu plantacjach problemem jest brak pułapek feromonowych, a nie mając monitoringu zabiegi ochronne są wykonywane zbyt późno – skomentował.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.