Jak chronić sad przed chorobami bakteryjnymi?

Autor: www.sadyogrody.pl 16 marca 2015 09:09

Jak chronić sad przed chorobami bakteryjnymi? www.shutterstock.com

- Pomimo, iż gatunki sadownicze w największym stopniu porażane są przez choroby pochodzenia grzybowego, coraz częściej widoczny jest rozwój groźnych chorób bakteryjnych, tj. zaraza ogniowa czy rak bakteryjny - powiedział Robert Binkiewicz, doradca sadowniczy z firmy Agrosimex.

Najczęściej porażane przez zarazę ogniową i raka bakteryjnego są jabłonie i grusze w okresie kwitnienia. Bardzo wrażliwe są młode nasadzenia grusz, szczególnie odmiana ‘Konferencja’. Również drzewka owocowe sadzone późną wiosną (poprzez późniejsze kwitnienie) są bardziej podatne na zakażenia.  Zwalczanie chorób bakteryjnych przysparza sadownikom wiele problemów - skuteczność preparatów zapobiegawczych jest niewystarczająca.

Aby ochronić drzewa przed bakteriozami oraz nie dopuścić do dalszego ich rozwoju, należy stosować odpowiednią profilaktykę. Najbardziej efektywne są preparaty zawierające związki miedzi. Warto wykorzystać te środki już na początku okresu wegetacji – dodaje doradca sadowniczy. Natomiast w okresie kwitnienia w młodych sadach wskazane jest usuwanie kwiatów, przez które najłatwiej dochodzi do zakażenia. Zabieg ten można wykonać zarówno ręcznie, jak i przy zastosowaniu nawozów azotowych powodujących opadanie kwiatów niezapylonych.

Ponadto nowym elementem ochrony są nawozy zawierające jony fosforynowe, tj. Fosfiron Mg oraz Fosfiron Cu. Potwierdzono pozytywne działanie tego związku w ochronie przed patogenami pochodzenia bakteryjnego i grzybowego. Przełomem w ochronie okazało się wprowadzenie preparatów miedziowych o działaniu systemicznym np. Viflo Cu-B. Produkt ten jest bezpieczny dla roślin, więc można go stosować w okresie kwitnienia, gdy występuje największe zagrożenie.

Zdaniem Roberta Binkiewicza ubiegłoroczne doświadczenia pokazały, że tylko cały program ochrony oparty na wszystkich możliwych elementach profilaktyki, daje skuteczne wyniki w ochronie przed rakiem bakteryjnym i zaraza ogniową.

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.