Jak chronić sad przed chorobami bakteryjnymi?

Autor: www.sadyogrody.pl 16 marca 2015 09:09

Jak chronić sad przed chorobami bakteryjnymi? www.shutterstock.com

- Pomimo, iż gatunki sadownicze w największym stopniu porażane są przez choroby pochodzenia grzybowego, coraz częściej widoczny jest rozwój groźnych chorób bakteryjnych, tj. zaraza ogniowa czy rak bakteryjny - powiedział Robert Binkiewicz, doradca sadowniczy z firmy Agrosimex.

Najczęściej porażane przez zarazę ogniową i raka bakteryjnego są jabłonie i grusze w okresie kwitnienia. Bardzo wrażliwe są młode nasadzenia grusz, szczególnie odmiana ‘Konferencja’. Również drzewka owocowe sadzone późną wiosną (poprzez późniejsze kwitnienie) są bardziej podatne na zakażenia.  Zwalczanie chorób bakteryjnych przysparza sadownikom wiele problemów - skuteczność preparatów zapobiegawczych jest niewystarczająca.

Aby ochronić drzewa przed bakteriozami oraz nie dopuścić do dalszego ich rozwoju, należy stosować odpowiednią profilaktykę. Najbardziej efektywne są preparaty zawierające związki miedzi. Warto wykorzystać te środki już na początku okresu wegetacji – dodaje doradca sadowniczy. Natomiast w okresie kwitnienia w młodych sadach wskazane jest usuwanie kwiatów, przez które najłatwiej dochodzi do zakażenia. Zabieg ten można wykonać zarówno ręcznie, jak i przy zastosowaniu nawozów azotowych powodujących opadanie kwiatów niezapylonych.

Ponadto nowym elementem ochrony są nawozy zawierające jony fosforynowe, tj. Fosfiron Mg oraz Fosfiron Cu. Potwierdzono pozytywne działanie tego związku w ochronie przed patogenami pochodzenia bakteryjnego i grzybowego. Przełomem w ochronie okazało się wprowadzenie preparatów miedziowych o działaniu systemicznym np. Viflo Cu-B. Produkt ten jest bezpieczny dla roślin, więc można go stosować w okresie kwitnienia, gdy występuje największe zagrożenie.

Zdaniem Roberta Binkiewicza ubiegłoroczne doświadczenia pokazały, że tylko cały program ochrony oparty na wszystkich możliwych elementach profilaktyki, daje skuteczne wyniki w ochronie przed rakiem bakteryjnym i zaraza ogniową.

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI