Jak chronić kapustę pekińską przed mokrą zgnilizną bakteryjną?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 września 2015 08:37

Jak chronić kapustę pekińską przed mokrą zgnilizną bakteryjną? Szkodliwość mokrej zgnikizny może być wyższa podczas przechowania/ fot. shutterstock.com

Mokra zgnilizna bakteryjna może występować na główkach kapusty pekińskiej zarówno w okresie wegetacji, jak również w trakcie jej długotrwałego przechowywania. Sprawcą tej choroby są bakterie z rodzaju Pseudomonas i Erwinia. Obecnie na rynku brak jest zarejestrowanych środków do ochrony kapusty pekińskiej przed tą choroba.

Mokra zgnilizna bakteryjna występuje przeważnie w okresach długotrwałej wilgotnej pogody, gdy temperatura zawiera się w przedziale 25-30 st. C. Typowe objawy choroby widoczne są początkowo w postaci małych, wodnistych plamek u nasady liści. Następnie plamy te wraz z rozwojem choroby szybko powiększają się i mogą obejmować całą powierzchnię główki kapusty.

Szkodliwość tej choroby może być wyższa w okresie długotrwałego przechowania główek kapusty pekińskiej przy niewłaściwych warunkach składowania. Infekcja bakteriami następuje zwykle w miejscach uszkodzeń tkanki, spowodowanych podczas prac pielęgnacyjnych lub podczas zbioru, lub przez inne choroby, bądź szkodniki.

Do krótkotrwałego przechowywania i transportu należy przeznaczać jedynie nie uszkodzone mechanicznie, suche główki kapusty pekińskiej, zaś do długotrwałego - nie przerośnięte i nie przejrzałe. Optymalne warunki przechowywania kapusty to temperatura w zakresie 0-3 st. C, wilgotność względna powietrza 95 proc., skład gazowy atmosfery 1,0-2,5 proc. CO2 : 1,0-2,0-3 proc. O2.

W ochronie kapusty pekińskiej przed mokrą zgnilizną bakteryjną ważna jest profilaktyka, ponieważ obecnie w Polsce brak jest zarejestrowanych preparatów chemicznych. W związku z tym należy utrzymywać główki kapusty w dobrej kondycji, a także przestrzegać prawidłowego płodozmianu. Istotne jest również racjonalne nawadnianie oraz właściwe nawożenie na plantacji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.