Integrowana produkcja roślin – wywiad z przedstawicielem GIORiN

Autor: Albert Katana; www.sadyogrody.pl 02 września 2016 09:44

Integrowana produkcja roślin – wywiad z przedstawicielem GIORiN Grzegorz Gorzała, główny specjalista w Biurze Ochrony Roślin i Techniki w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) / fot. PTWP

Kto korzysta na produkcji zdrowej żywności – konsument czy producent? Jakie warunki trzeba spełnić by uzyskać certyfikat IP, kto i jak sprawdza, czy są one przestrzegane? Czy na globalnym rynku inwestowanie w tzw. „zdrową żywność” ma ekonomiczny sens? Z głównym specjalistą Biura Ochrony Roślin i Techniki Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa p. Grzegorzem Gorzałą rozmawia Albert Katana.

Integrowana produkcja roślin (IP) jest Krajowym System Jakości Żywności. IP to nowoczesny i rozwijający się sposób uprawy, który pozwala uzyskać m.in. owoce i warzywa o wysokich walorach jakościowych, najwyższych wartościach biologicznych i odżywczych, z gwarancją bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi. Żywność produkowana w integrowanej produkcji poddawana jest ścisłej kontroli pod kątem najwyższych dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin, poziomów azotanów, azotynów i metali ciężkich. Jakość produktów jest potwierdzona certyfikatem IP. Wraz z certyfikatem producent IP uzyskuje prawo oznaczania certyfikowanych produktów znakiem integrowanej produkcji roślin. Certyfikaty IP wydawane są producentom rolnym przez jednostki certyfikujące upoważnione i nadzorowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Szczegółowe wymagania dotyczące integrowanej produkcji roślin zostały określone w rozdziale 6 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin (Dz.U. z 2015 r, poz. 547, z późn. zm.).

Integrowana produkcja roślin ma służyć produkcji zdrowej żywności. W sposób oczywisty jest to korzystne dla konsumenta, ale czy korzysta również producent? Czy jest to dla niego opłacalne? Dlaczego sadownik/ogrodnik ma podjąć się produkcji integrowanej?

Bezpieczeństwo żywnościowe konsumenta produktów rolnych jest niezwykle ważne i powinno być celem nadrzędnym dla producentów rolnych. Nie zmienia to jednak faktu, że rolnik oprócz celu dostarczenia konsumentowi bezpiecznej żywności chce osiągnąć również zadowalający dla siebie efekt ekonomiczny. Ceny produktów, na które producent uzyskał certyfikaty IP nie są znacząco wyższe od wyprodukowanych w sposób konwencjonalny, co jednak nie oznacza, że integrowana produkcja roślin nie jest atrakcyjna dla rolników. Producent IP pomimo dodatkowych wymagań i kosztów związanych z certyfikacją często uzyskuje znacznie lepszy efekt ekonomiczny niż inni rolnicy. Część poniesionych kosztów jest refundowana w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Prowadzona produkcja umożliwia uzyskanie znacznie większej ilości plonu bardzo wysokiej jakości za który można uzyskać atrakcyjną cenę. Dodatkowo producent posiadający certyfikat ma często łatwiejszy zbyt owoców i warzyw na rynku krajowym oraz ułatwiony dostęp do rynków zagranicznych. Nie bez znaczenia jest również prestiż posiadacza certyfikatu IP. Znaczna część producentów uczestniczy w systemie IP od wielu lat, pomimo że ponosi dodatkowe nakłady na produkcję, musi spełnić specjalne wymogi oraz poddawać się kontrolom i nadzorowi jednostek certyfikujących – świadczy to niezbicie o atrakcyjności dla nich systemu integrowanej produkcji.

Żeby uzyskać certyfikat IP trzeba spełnić wiele dodatkowych wymogów takich jak np. ukończenie szkolenia, prowadzenie uprawy zgodnie ze szczegółową metodyką zatwierdzoną przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, nawożenie roślin według faktycznych potrzeb. Integrowana produkcja roślin wydaje się być sporym utrudnieniem dla producentów… Do czego jeszcze zobowiązany jest producent roślin stosujący IP?

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM