Instytut Ogrodnictwa edukuje w zakresie ochrony gleb użytkowanych rolniczo

Autor: www.sadyogrody.pl 22 maja 2018 09:39

Instytut Ogrodnictwa edukuje w zakresie ochrony gleb użytkowanych rolniczo fot. sadyogrody.pl

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach realizuje projekt „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”, w ramach którego będzie zwiększał świadomość producentów owoców i warzyw na temat ochrony gleb użytkowanych rolniczo, ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia bioróżnorodności mikroorganizmów glebowych.

Dr hab. Urszula Smolińska z Instytutu Ogrodnictwa zaznaczyła, że oprócz grzybów i bakterii w górnych warstwach gleby występują też glony i sinice. - Na kształtowanie się populacji mikroorganizmów w glebie największy wpływ ma – gatunek rośliny uprawnej, przedplon, rodzaj gleby, czyli pH, zawartość substancji organicznej, struktura, a także wilgotność, temperatura, nawożenie organiczne i mineralne oraz stosowane pestycydy – mówiła.

I dodała, że długoletnia uprawa w monokulturze może prowadzić do zmian dot. mikroorganizmów glebowych. Mimo stosowania odpowiedniego nawożenia czy środków ochrony wydajność produkcji będzie spadać z powodu np. nagromadzenia się bakterii typu Pseudomonas produkujących związki cyjanogenne, które będą osłabiały wzrost rośliny. Na skutek niewłaściwej agrotechniki, braku nawożenia organicznego -gleba poddawana stresowi ulega degradacji, co skutkuje spadkiem zawartości próchnicy, zahamowaniem wzrostu roślin uprawnych, itd. Następuje spadek różnorodności gatunków glebowych i nagromadzenie się tzw. niekorzystnych mikroorganizmów oraz patogenów.

Dr Smolińska jako najważniejsze funkcje mikroorganizmów glebowych wskazała, m.in. rozkład i mineralizację materii organicznej, kształtowanie właściwej gruzełkowatej struktury gleby, tworzącej odpowiednie warunki wodno-powietrzne dla wzrostu roślin oraz ograniczanie rozwoju szkodników i patogenów roślin – tworzenie tzw. supresyjnych (opornych) właściwości gleby.

- Mikroorganizmy rozkładając i mineralizując substancję organiczną umożliwiają obieg pierwiastków, takich jak węgiel, azot, siarka budujących organizmy żywe. Mikroorganizmy biorą udział w wietrzeniu minerałów, poprzez wytwarzanie kwasów organicznych i nieorganicznych, które powodują rozkład związków mineralnych potasowych, wapniowych, magnezowych, krzemowych, żelazowych i innych. Przeprowadzając wiele reakcji biochemicznych, uwalniają do podłoża proste związki pobierane przez rośliny. Uczestniczą także w tworzeniu związków humusowych decydujących o żyzności gleby – mówiła dr hab. Urszula Smolińska.

Zaznaczyła, że największe znaczenie dla roślin mają mikroorganizmy znajdujące się w strefie przykorzeniowej – ryzosferze, gdzie dominującą grupę organizmów stanowią bakterie, a w glebie poza ryzosferowej grzyby. Najbardziej zróżnicowany zespół mikroorganizmów posiada gleba bogata w humus (próchnicę).

Dr Magdalena Szczech podkreślała, że gleba podlega ciągłej degradacji w wyniku działalności człowieka. Proces ten prowadzi do niekorzystnych zmian właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych gleby, skutkując obniżeniem jej jakości. Na świecie degradacji uległo już 38 proc. terenów rolniczych, 21 proc. powierzchni pastwisk i 18 proc. terenów leśnych.

Zwróciła uwagę na preparaty i szczepionki mikrobiologiczne oraz ich zastosowanie w uprawach. - Mikroorganizmy zawarte w tych preparatach mają wzmagać aktywność mikrobiologiczną gleby, optymalizować pobieranie składników pokarmowych, wzmacniać rozwój systemu korzeniowego, zwiększać odporność roślin na stresy i choroby, ale także przyśpieszać rozkład materii organicznej i poprawiać strukturę gleby. Tak więc działanie preparatów biologicznych jest bardzo zróżnicowane – mówiła.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.