Innvigo: Skuteczna ochrona poprawia jakość kapusty

Autor: www.sadyogrody.pl 05 kwietnia 2019 12:31

Innvigo: Skuteczna ochrona poprawia jakość kapusty fot. shutterstock.com

Analizując opłacalność produkcji kapusty, warto wziąć pod uwagę więcej czynników niż dane dotyczące jednego sezonu. Do tej pory w Polsce duża część tej uprawy przeznaczana była na świeży zbiór. Jednak ostatnie 2-3 lata pokazały, że zwiększa się produkcja tego warzywa do celów przechowalniczych i do wytwarzania kapusty kiszonej. Klienci chcą mieć do niej dostęp przez cały rok, nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia, kiedy powstaje wiele tradycyjnych potraw na bazie tego składnika. Dlatego wydłuża się zarówno cykl produkcyjny – zbiory rozpoczynają się w lipcu i trwają, w zależności od warunków pogodowych, do października, listopada, a czasem nawet do grudnia – jak i przetwórczy: kiszenie kapusty zwykle zaczynano w sierpniu czy we wrześniu, a obecnie odbywa się to zimą czy nawet w okresie przedwiośnia, aby konsumenci mogli kupować świeży, dobrej jakości produkt.

Oprócz perspektywy krajowej ważne jest również szersze spojrzenie na uwarunkowania europejskie. Susza, która w sezonie 2018 dotknęła plantacje w Europie Zachodniej, niewątpliwie przyczyniła się do wzrostu popytu na kapustę z Polski. Jednak zapotrzebowanie to wynika także ze zmian profilu tamtejszych gospodarstw warzywniczych, spadku ich konkurencyjności czy nawet likwidacji plantacji ze względu na brak zainteresowania właścicieli dalszą produkcją rolną. Dzieje się tak w Niemczech czy Holandii, gdzie spożycie kapusty jest dość wysokie, jednak areałów tej uprawy nie przybywa. Stwarza to szansę na eksport polskich warzyw, trzeba jednak pamiętać o wysokich wymogach jakościowych, jak też o specyfice danego rynku – np. jeśli chodzi o sprzedaż do Niemiec, w większości jest to kapusta kiszona.

Co prawda marcowe opady przyniosły nadzieję, że po ubiegłorocznej suszy poprawi się bilans wodny, ale, tak jak w przypadku innych upraw polowych, trudno prognozować przed rozpoczęciem sezonu, jakie będą warunki pogodowe w danym roku. Na pewno plantatorzy kapusty powinni zaplanować skuteczną ochronę, biorąc pod uwagę kilka czynników.

Ponieważ w Polsce uprawa kapusty skoncentrowana jest w kilku regionach, m.in. w Wielkopolsce, a jej areał raczej nie zmieni się znacząco, zagrożeniem mogą być choroby płodozmianowe. Jeśli chodzi o kapustę, a też brokuły czy sałatę, w związku ze zmianami klimatycznymi i wydłużoną wegetacją zwiększa się presja szkodników. W 2018 roku dużym problemem, nie tylko w uprawach pod osłonami, ale i na polu, był mączlik. W kapuście czy w brokułach znaczne zagrożenie stanowiła śmietka kapuściana, która zwykle występuje w 2-3 pokoleniach w ciągu roku, a w ubiegłym sezonie miała aż 3-4, czyli o jedno pokolenie więcej.

– Wszystko to powoduje, że przy dłuższym okresie wegetacji i dłuższym przechowywaniu warzyw trzeba podejść do ochrony rozważniej. Już nie wystarczy 1 zabieg fungicydowy, jak to miało miejsce kilka lat temu, ale trzeba wykonać przynajmniej 2-3 zabiegi więcej. Warto sięgać po właściwe preparaty systemiczne, które będą miały dłuższy efekt, aby uzyskać towar dobrej jakości – podkreśla doradca z Innvigo. – Szczególnie jeśli chcemy przechowywać warzywa, ważna jest ich jakość, kiedy trafiają do chłodni.

Firma Innvigo od tego sezonu powiększa pulę preparatów do zastosowania w uprawie warzyw. To ważna wiadomość dla polskich plantatorów, którzy zyskają dostęp do skutecznych rozwiązań. – Coraz większa presja ze strony Komisji Europejskiej powoduje, że zmniejsza się lista dostępnych substancji i preparatów. W niektórych uprawach jest bardzo mało środków, więc użytkownicy szukają alternatyw. W przypadku naszej oferty staramy się pomagać producentom, przede wszystkim poszerzając rejestracje – mówi Witold Dzitkowski. – Szeroka rejestracja produktu z pełnymi badaniami jest bardzo ważna. W ostatnim czasie kilka naszych preparatów uzyskało rejestracje pod kątem upraw małoobszarowych i upraw pod osłonami.

Już 7 listopada w Warszawie największa konferencja skierowana do producentów owoców i warzyw w Polsce. Zarejestruj się teraz!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.