Innowacje od BASF dla zrównoważonego rolnictwa



farmer.pl - 15 października 2019 12:36


Ponad 70 dziennikarzy z 27 krajów uczestniczyło w Konferencji BASF Media Event, która odbyła się 10 października w Nunhem (Holandia). Na miejscu przedstawiono najważniejsze punkty aktualnej i przyszłej strategii firmy - czytamy w serwisie farmer.


- Musimy być przygotowani na zarządzanie ryzykiem, wymuszają to na nas obserwowane konsekwencje zmian klimatu. Wierzymy jednak w znalezienie odpowiedniej drogi dla zachowania równowagi. Wszystko to robimy dla rolników, rolnictwa i przyszłych pokoleń – powiedział na wstępie Vincent Gros, prezes BASF Agricultural Solutions.

Jak wiele firm z branży, także BASF pracuje intensywnie nad wdrożeniem innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie. W najbliższych latach firma ma zamiar dążyć do znacznego wzmocnienia pozycji na globalnym rynku rolnym i chce uzyskać 50 procentowy wzrost sprzedaży do 2030 r. Jak chce tego dokonać? - Do 2028 r. BASF ma zamiar wprowadzić na rynek ponad 30 nowych produktów o potencjale sprzedaży przekraczającym 6 miliardów euro. Będą to nie tylko nowe substancje czynne pestycydów, ale także nowości odmianowe, w pszenicy hybrydowej, w soi, rzepaku czy bawełny – tłumaczył podczas swojego wystąpienia Livio Tedeschi szef Europy, Bliskiego Wschodu, Afryki i WNP, BASF Agricultural Solutions.

BASF także zamierza dynamicznie rozwijać segment warzywniczy. Umożliwi jej to przejęty w roku 2018 globalny biznes nasion warzyw od firmy Bayer, działającego głównie pod marką Nunhems. Przejęta została nie tylko cała marka, transakcja także obejmowała ugruntowaną, silną działalność badawczo-rozwojową oraz globalną infrastrukturę hodowlaną. Obecnie Nunhems ma 1200 odmian nasion w 24 uprawach warzywnych, w tym wiodące odmiany marchwi, ogórka, pora, sałaty, melona, cebuli, papryki, pomidora i arbuza. BASF planuje także rozwijać hodowlę roślin towarowych (rzepak jary i ozimy, soja, bawełna). Trwają również intensywne prace na opracowaniu nowych odmian pszenicy mieszańcowej (hybrydowej). W przeciągu 5 lat na rynek mają trafić pierwsze odmiany.

Cały artykuł w serwisie farmer.pl.