Hubert Konarski, Agrii Polska: Każdy z nas może osiągnąć dobrą jakość owoców

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 13 listopada 2019 11:08

Hubert Konarski, Agrii Polska: Każdy z nas może osiągnąć dobrą jakość owoców Hubert Konarski, specjalista ds. ogrodnictwa z firmy Agrii Polska/ fot. PTWP

- W utrzymaniu wysokiej jakości owoców ważny jest zbiór i przechowywanie. Mamy opracowane już technologie. Potrafimy podawać owoce ziarnkowe przez cały rok w jednolitych partiach. W uprawach jagodowych nie ma już takiego krótkiego sezonu, kiedy to truskawki były dostępne 3-4 tygodnie na przełomie maja –czerwca. Obecnie sezon truskawkowy trwa 4-5 miesięcy w roku i konsument może kupować świeże owoce prosto z pola – mówił Hubert Konarski, specjalista ds. ogrodnictwa z firmy Agrii Polska, podczas sesji agrotechnicznej konferencji Sady i Ogrody.

- Każdy z nas ma szanse osiągnąć dobrą jakość produktu, aby owoce z sukcesem kierować do najbardziej wymagających odbiorców, jak Lidl czy inne sieci handlowe. Mamy coraz większe możliwości, wiedze i doświadczenie. Każdemu z nas powinno zależeć, aby owoce trafiały do sprzedaży jako deserowe. Konsument ma coraz większe wymagania odnośnie jakości i jest to dla nas szansa, ponieważ otwiera się segment rynku premium – mówił Hubert Konarski.

Jędrność, wygląd i smak – to jedne z najważniejszych wyróżników jakości owoców.

Jak uzyskać wysoką jakość? - Obecnie nie jest to łatwe zadanie, m.in. ze względu na konieczność redukcji substancji czynnych środków ochrony roślin. Ciężko jest utrzymać z roku na rok plonowanie na poziomie 80-90 ton z ha i żeby 90 proc. z tych owoców spełniało rygorystyczne wymogi rynku. Największym zagrożeniem jest spadek opłacalności produkcji. Brak rentowności często zmusza nas do ograniczania nakładów na zabiegi agrotechniczne, co z kolei powoduje spadek jakości produktu – dodał.

Przy ‘budowaniu’ jakości niezmiernie ważne jest nawożenie. – Nadmierne nawożenie azotem, będzie powodowało wzrost podatności roślin na choroby grzybowe, gorszą zdolność przechowalniczą owoców. Składnikiem decydującym o jakości jest wapń. Zapewnia wyższą jędrność, mniejszą podatność na choroby oraz uszkodzenia mechaniczne. Z tym pierwiastkiem potrafimy sobie radzić. Konieczne jest wykonanie kilku zabiegów w ciągu sezonu – zaznaczył.

Na zachowanie jakości korzystnie wpływają także inne składniki.

Jednym ze składników, który stymuluje jakość jest krzem. Pierwiastek ten dotychczas był niedoceniany w sadownictwie. - Im bardziej przyjrzymy się temu składnikowi odkrywamy więcej jego zalet. Taką podstawową zaletą jest pogrubienie i wzmacnianie ścian komórkowych, a dzięki temu większa odporność na ataki szkodników oraz patogenów. Krzem ogranicza transpirację, poprawia turgor, wpływa także korzystnie na regulacje gospodarki wodnej. Ostatnie lata są bardzo zmienne - w minionym sezonie susza, ale nie brakowało też w przeciągu ostatnich kilku lat sezonów z intensywnymi opadami w okresie zbiorów. Krzem jest składnikiem, który zarówno ogranicza oddawanie wody przez roślinę, wiec potrafi sobie lepiej radzić rośliną w okresach suszy, ale również w przypadku nadmiernej ilości wody – mówił Hubert Konarski.

Kolejnym ważnym składnikiem jest tytan, który w przeciwieństwie od krzemu jest od lat znany w sadownictwie. Pierwiastek ten stymuluje podziały komórkowe – owoce osiągają większą średnicę. Rośliny lepiej radzą sobie z warunkami stresowymi, jak przymrozki. Tytan zwiększa pobieranie składników pokarmowych z gleby. Z kolei bor poprawia zapylenie oraz zapłodnienie. Prawidłowe zaopatrzenie roślin w bor poprawia odporność owoców na uszkodzenia i choroby.

Od ubiegłego sezonu firma Agrii ma w portfolio nowy produkt SiTi Go, który łączy trzy składniki – krzem, tytan i bor. Jak zaznaczał podczas wystąpienia Hubert Konarski, produkt ten wpływa na lepsze plonowanie i stymuluje odporność roślin na choroby, dzięki temu owoce lepiej się przechowują i zachowują oczekiwana trwałość w obrocie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.