Grupa Mularski: Jak produkuje się rozsady w profesjonalnych firmach? (wywiad)

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 09 stycznia 2020 11:20

Grupa Mularski: Jak produkuje się rozsady w profesjonalnych firmach? (wywiad) fot. Mularski

Żeby uzyskać dobrą jakość należy właściwie traktować roślinę na każdym etapie produkcji. Przewagą profesjonalnych firm zajmujących się produkcją rozsad jest zaplecze techniczne jakim dysponują oraz wykwalifikowana kadra – mówi Daniel Babij, dyrektor ds. sprzedaży rozsad Grupy Mularski, w wywiadzie dla sadyogrody.pl

Czym odróżnia się rozsada dobrej jakości od rozsady złej jakości? Co decyduje o dobrej jakości rozsady?

Dobra rozsada jest sztywna, nie przerośnięta, ma właściwy stosunek długości liścia do łodygi, nie posiada przebarwień lub zżółknięć, cechuje ją też dobrze przerośnięta bryła korzeniowa.

Jak uzyskać dobrą jakość? Czy profesjonalne firmy mają w tym przewagę nad produkcją “na własne potrzeby”?

Żeby rozsada była dobrej jakości musi mieć zapewnione optymalne warunki od momentu siewu do wysyłki do klienta, a optymalne warunki to właściwa temperatura, ilość światła i właściwa wilgotność. Żeby uzyskać dobrą jakość należy właściwie traktować roślinę na każdym etapie produkcji. Do wysiewu używamy dobrego substratu o drobnej frakcji, wiadomego pochodzenia, po wysianiu w zdezynfekowane tace równomiernie podlewamy i umieszczamy tace w komorze kiełkownika na określony dla danego gatunku czas, gdzie w określonej temperaturze i wilgotności nasiona kiełkują.
Po wyjęciu z kiełkownika tace z wykiełkowanymi nasionami umieszczamy w szklarni gdzie roślina ma czas właściwy wzrost. Podczas pobytu w szklarni rosnące rośliny mają odpowiednią temperaturę w dzień i w nocy, są dokarmiane i podlewane we właściwym czasie, a skład pożywki jest kontrolowany i ustalany na bieżąco.

We wczesnych terminach decydujące jest doświetlanie rozsady, bez tego nie uzyskamy rośliny krępej, sztywnej, a w przypadku roślin kapustnych z braku światła może nastąpić zanikanie stożków wzrostu.
Hartowanie roślin odbywa się poza szklarnią w obiekcie zwanym hartownikiem. To tam odbywa się ostatni etap wzrostu rozsady. To tutaj młode rośliny są przyzwyczajane do warunków z jakimi przyjdzie im się zmierzyć na miejscu stałym czyli na polu. Jedynym czynnikiem którego rośliny nie poznają do końca są nagłe spadki temperatury, ponieważ hartowanie tak, jarowizacja nie. Przede wszystkim seler jest podatny na jarowizację z winy nieumiejętnego hartowania.

Jak produkuje się rozsady w profesjonalnych firmach? Jakie są ich przewagi nad produkcją niezawodową?

Przewagą profesjonalnych firm jest zaplecze techniczne jakim dysponują oraz wykwalifikowana kadra.
W naszej firmie mamy odpowiednie narzędzia do zapewnienia właściwej jakości: są to szklarnie posiadające ogrzewanie, doświetlanie, instalacje nawodnieniowe, belki do aplikacji ś.o.r., wietrzenie; tace wysiewne w ilości zapewniającej realizacje każdego zamówienia; wydajną myjnię do mycia i dezynfekcji tac; siewniki – precyzyjne i szybkie, po to aby największa partia była siana w małym zakresie czasowym (kilka godzin); kiełkownik – kontrolowana temperatura i wilgotność; hartownik, którego zaletą są zwijane ściany i dach (czas zwijania i rozwijania to 8 minut), instalacja grzewcza + wentylatory do mieszania powietrza, instalacja nawodnieniowa, belki do aplikacji ś.o.r.
Między obiektami funkcjonuje sprawny i szybki transport, co dzięki któremu pożądane parametry rozsad nie ulegają zmianom.

Jakie trendy i nowości w produkcji rozsad można zaobserwować na rynku?

Trend jaki utrzymuje się od co najmniej 3 lat to odejście rolników od produkcji rozsady we własnym gospodarstwie i powierzenie tego np; Grupie Mularski.
Z nowości - na pewno warta podkreślenia jest cebula z rozsady oraz zioła, a także inne gatunki warzyw nie uprawiane dotychczas z rozsady, jak np: buraczek czerwony.

Dziękuję za rozmowę. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.