Główne problemy w uprawie śliw. Przegląd odmian wczesnych

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 23 listopada 2016 08:02

Główne problemy w uprawie śliw. Przegląd odmian wczesnych Odpowiedni dobór odmiany jest bardzo ważnym elementem w integrowanej uprawie śliw/ fot. shutterstock.com

- Odmiany śliw wybierane do integrowanej uprawy powinny charakteryzować się małą podatnością na szarkę oraz dużą wytrzymałością na mróz. Kolejnym ważnym czynnikiem jest preferencja konsumentów i zapotrzebowanie rynku, bowiem nie zawsze odmiany łatwe w uprawie są równie atrakcyjne z punktu widzenia konsumentów – mówiła mgr Agnieszka Głowacka z Instytutu Ogrodnictwa, podczas 9. Konferencji Odmianowej.

- Odpowiedni dobór odmiany jest bardzo ważnym elementem w integrowanej uprawie śliwy, ponieważ wpływa zarówno na wielkość plonów, jak i jakość zbieranych owoców. Nie łatwo jest odpowiedzieć na pytanie, którą odmianę warto posadzić w sadach śliwowych , bowiem nie ma odmiany idealnej – każda ma swoje wady i zalety. Nie zawsze też odmiana wartościowa dla producenta jest równie atrakcyjna dla konsumenta – powiedziała mgr Agnieszka Głowacka.

Największym problemem w uprawie śliw jest szarka. W ostatnich latach, choroba ta powoduje coraz większe straty w uprawie tego gatunku. Przykładem dawnej odmiany, która wykazuje silne objawy porażenia przez wirusa szarki jest ‘Węgierka Zwykła’, a nowej – polska odmiana o nazwie ‘Polinka’.

Aby uniknąć szkód powodowanych przez szarkę najlepiej do nasadzeń przeznaczać odmiany odporne, jednak – jak zaznaczyła mgr Głowacka – lista takich odmian jest wciąż bardzo krótka. Pierwszą odporną odmianą (znaną już od ponad 20 lat) jest ‘Jojo’. Według niemieckich hodowców również odporne na wirusa szarki są nowe odmiany śliw – ‘Jofela’, ‘Jolina’, ‘Joganta’.

Niemiecka odmiana ‘Jojo’ została otrzymana w wyniku krzyżowania śliw– ‘Ortenauer’ x ‘Stanley’. Drzewa rosną średnio silnie i wcześnie wchodzą w okres owocowania. Plonują bardzo obficie i dość regularnie. Owoce osiągają masę 40-50 g i dojrzewają w drugiej dekadzie września. Skórka jest gruba, ciemnoniebieska z intensywnym nalotem. Miąższ początkowo zielonkawo żółty, a w pełnej dojrzałości owocu pomarańczowożółty, zwarty, zwykle średnio dobrze oddzielający się od pestki. Jak zaznaczyła mgr Głowacka, przy obfitym plonowaniu jakość owoców tej odmiany jest często niezadowalająca (drobniejsze owoce, gorszy smak, pestka nie do końca odchodzi od miąższu). Odmiana ‘Jojo’ jest samopłodna, wytrzymała na mróz, ale podatna na choroby grzybowe m.in. dziurkowatość liści drzew pestkowych.

- Odmiany ‘Jofela’ i ‘Jolina’ otrzymano w wyniku krzyżowania śliw ‘Jojo’ x ‘Felsina’, natomiast ‘Joganta’ jest mieszańcem śliw ‘Jojo’ x ‘Haganta’. Według niemieckich hodowców, owoce odmiany ‘Joganta’ są duże, atrakcyjne, zaś śliw ‘Jolina’ i ‘Jofelia’ – średniej wielkości. Termin dojrzewania owoców tych odmian przypada na drugą lub trzecią dekadę września – mówiła prelegentka.

Dodała, że zdecydowanie większa jest grupa odmian śliw tolerancyjnych na szarkę – ‘Katinka’, ‘Cacanska Rana’, ‘Cacanska Lepotica’, ‘Cacanska Najbolia’, ‘Carpatin’, ‘Hanita’, ‘Valjevka’, ‘Amers’, ‘Elena’, ‘Haroma’, ‘Tophit’, ‘Presenta’. W przypadku odmian, które nie są tolerancyjne bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej izolacji przestrzennej od starych sadów śliwowych.

Problemem w uprawie śliw jest również niedostateczna wytrzymałość drzew na mróz, co wiąże się z wystąpieniem uszkodzeń po mroźnych zimach, a często także ze słabym plonowaniem lub jego brakiem w niektóre lata. Silny wzrost drzew można ograniczyć stosując jako podkładkę 'Węgierkę Wangenheima', która dobrze zrasta się ze wszystkimi odmianami uprawianymi w Polsce. Drzewa szczepione na tej podkładce rosną o 30-50 proc. słabiej w porównaniu z ałyczą, wcześnie wchodzą w okres owocowania i są plenne.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI