Fertygacja w uprawie jagodowych – przygotowanie pożywki i zakwaszanie wody

Autor: Michał Gwara/ www.sadyogrody.pl 10 lutego 2020 10:48

Fertygacja w uprawie jagodowych – przygotowanie pożywki i zakwaszanie wody Coraz większego znaczenia nabiera fertygacja w uprawach jagodowych/ fot. shutterstock.com

W uprawach roślin jagodowych plantatorzy stosują coraz bardziej zaawanasowane techniki produkcyjne. W efekcie coraz większego znaczenia nabiera fertygacja, będąca nierzadko głównym sposobem odżywiania roślin. Na tegorocznych Jagodowych Trendach o przygotowaniu wody i pożywki mówił Michał Wojcieszek.

W polskich warunkach plantatorzy najczęściej dysponują wodą twardą o pH 7 i wyższym. Stosowanie takiej wody do nawadniania powoduje stopniową alkalizację gleby. Słabsza będzie również jakość pożywek, gdyż przy zbyt wysokim odczynie niektóre składniki mogą ulec wytrącaniu. Jako przykład autor podał tu fosfor, który wytrąca się do nierozpuszczalnych form wraz z Ca, Mg i Fe przy pH > 6,2. W konsekwencji występuje ograniczona dostępność składników pokarmowych pomimo dawkowania ich we właściwych ilościach, a ponadto występuje zwiększone ryzyko zapychania kroplowników instalacji nawodnieniowej. Dlatego też woda powinna być zakwaszana zarówno przy podlewaniu jak i fertygacji.

Zakwaszenie wody polega najczęściej na nieznacznym obniżeniu pH do poziomu wymaganego dla konkretnego gatunku, najczęściej do poziomu 5,0 – 6,5. Aby więc zakwasić wodę dodajemy do niej odpowiednie dawki kwasu – najczęściej azotowego, choć może być to również inny, np. fosforowy. Kwas dodany do wody reaguje z naturalnie występującymi w niej wodorowęglanami (HCO3). Im wyższa ich zawartość w wodzie, tym więcej kwasu musimy dodać, żeby osiągnąć pożądany odczyn. Przy bardzo wysokich zawartościach HCO3 w wodzie (powyżej 400 mg/l), gdzie trzeba dodać znaczące ilości kwasu, powstają problemy z właściwym zbilansowaniem pożywki: wraz z dość dużą ilością kwasu dostarczamy znaczące ilości składników pokarmowych.

Zawartość wodorowęglanów w wodzie możemy poznać wykonując jej analizę w odpowiedniej stacji badawczej. Na tej podstawie wyliczamy potrzebną ilość kwasu. Dawkowanie go bez znajomości zawartości HCO3 w wodzie i właściwych wyliczeń może spowodować uszkodzenie, a nawet zniszczenie plantacji. Po określeniu ilości potrzebnego kwasu bilansujemy pożywkę obliczając jakie ilości azotu lub fosforu dawkujemy wraz z kwasem i uwzględniamy je w programie nawożenia.

Kolejną ważną sprawą jest sporządzanie pożywki do fertygacji roślin. Przygotowujemy ją najczęściej jako 10% roztwór (100 kg nawozu na 1000 l wody). Wówczas łatwo można go rozcieńczyć do optymalnego stężenia roboczego 0,1% (1 kg na 1000 l). Pożywka może być przygotowana w innym stężeniu, nie powinno ono jednak przekraczać 20%. Natomiast stężenie roztworu roboczego powinno zawierać się w przedziale 0,05% - 0,3%. Sam skład pożywki należy dobrać do uprawianego gatunku i odmiany, fazy wegetacyjnej czy wieku plantacji. Uwzględniamy oczywiście ilości składników wprowadzane wraz z kwasem.

Przy przygotowaniu pożywki stężonej pamiętajmy, aby nie mieszać saletry wapniowej z siarczanami i fosforanami (czyli nawozami wieloskładnikowymi, siarczanem magnezu, MKP, MAP).

Możemy optymalnie przygotować pożywkę przy jednoczesnym podawaniu kwasu już za pomocą instalacji dwuzbiornikowej. Wówczas potrzebną dawkę kwasu dodajemy do zbiornika z saletrą wapniową. Nie dodajemy go natomiast do zbiornika z nawozami wieloskładnikowymi, gdyż gwałtowny spadek pH w zbiorniku może spowodować wytrącenie mikroskładników ze związków chelatujących. Warto kontrolować parametry pożywki (pH oraz EC) na kroplospływie aby wyeliminować możliwość pomyłki w obliczeniach czy awarii urządzeń dawkujących.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.