Ekspert: Mączlik warzywny nie powodował tak dużych strat, jak w ubiegłym roku

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 28 lutego 2016 17:25

Ekspert: Mączlik warzywny nie powodował tak dużych strat, jak w ubiegłym roku W ubiegłym sezonie upalne lato sprzyjało rozwojowi tego szkodnika/ fot. shutterstock.com

- Pomimo, iż mączlik warzywny występuje w Polsce od wielu lat to dotychczas nie był tak dużym zagrożeniem dla upraw warzyw kapustnych. W ubiegłym sezonie upalne lato sprzyjało rozwojowi tego szkodnika – mówił prof. dr hab. Gabriel Łabanowski z Instytutu Ogrodnictwa, w trakcie III Ogólnopolskiej Konferencji Warzywa Polowe.

- Mączlik warzywny może zasiedlać praktycznie wszystkie warzywa kapustne, ale największe zagrożenie stanowi dla brukselki, brokuła, jarmużu i kalafiora. Na dzień dzisiejszy w mniejszym stopniu opanowywana jest kapusta głowiasta biała i kapusta pekińska. W przypadku jarmużu pojaw tego szkodnika nastąpił w połowie marca, zaś w uprawach brukselki na początku lipca – powiedział prof. Łabanowski.

- Osobniki dorosłe mączlika warzywnego zimują na chwastach takich jak glistnik jaskółcze ziele, wilczomlecz migdałolistkowy, gruszyczka zielonawa, ale także sałata jest żywicielem dla tego szkodnika. Bardzo dużym zagrożeniem jest uprawa warzyw kapustnych w pobliżu pól rzepaku, jak i gorczycy, która często jest również doskonałym miejscem zimowania mączlika – oznajmił.

Prof. Łabanowski zaznaczył, że mączlik warzywny to gatunek ciepłolubny. - Dlatego upalne lato w poprzednim sezonie sprzyjało rozwojowi tego szkodnika. Przeciętny okres rozwoju pokolenia tego szkodnika w temperaturze 28 st. C wynosi 19 dni, natomiast przy 16 st. C to okres około 47 dni. W ciągu roku rozwijają się zwykle od 3 do 5 pokoleń – dodał ekspert.

- Mączlik warzywny stanowi duży problem w Wielkiej Brytanii i we Włoszech. Doprowadza do ogładzania uprawianych warzyw, lecz szkodliwość ta nie jest w tak znacznym stopniu istotna, jak wydawanie dużej ilości rosy miodowej, na której rozwijają się grzyby sadzakowe. Porażone główki kapusty brukselskiej czy róże brokuła tracą wartość handlową – powiedział prof. Łabanowski.

Dodał, że w trakcie ochrony producenci powinni zwracać uwagę na organizmy pożyteczne, które zasiedlają warzywa kapustne takie jak błonkówki (Encarsia inaron, E. tricolor), biedronki (Clitostethus arcuatus), bzygi (Episyrphus balteatus). - Miedze i obrzeża pól należy obsiewać roślinami nektarodajnymi, które są odwiedzane przez organizmy pożyteczne – zaznaczył prelegent.

W ochronie warzyw kapustnych przed mączlikiem zarejestrowany jest środek Movento 100 SC. Preparat ten należy stosować pomiędzy fazą 3 liści, a fazą osiągnięcia odpowiedniej wielkości do zbioru. W sezonie wegetacyjnym można wykonać maksymalnie 2 zabiegi opryskiwania, zachowując odstęp co najmniej 14 dni (dawka 0,75 l/ha z dodatkiem zwilżacza).

- Warzywa kapustne należy sadzić jak najdalej od pól rzepaku ozimego, a także trzeba usuwać z sąsiedztwa rośliny żywicielskie na których zimują osobniki dorosłe mączlika. W skazane jest stosowanie środków selektywnych oraz preparatów pochodzenia roślinnego oleje np. Emulpar 94 EC oraz z grupy sacharydów Afik, czy polimerów np. Siltac EC o działaniu mechanicznym – zalecał prof. Łabanowski.

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI