Ekspert IO: Preparaty na bazie krzemu zwiększają produktywność truskawki

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 09 lutego 2016 16:17

Ekspert IO: Preparaty na bazie krzemu zwiększają produktywność truskawki Krzem korzystnie wpływa na plonowanie i jakość owoców truskawki/ fot. shutterstock.com

- Krzem nie jest uznawany za pierwiastek niezbędny dla wzrostu roślin uprawnych, a jedynie jako „dobroczynny”. Korzystnie wpływa na kondycję roślin, plonowanie oraz jakość owoców. Zwiększa wytrzymałość na czynniki stresowe, a także jest pomocny w ograniczaniu niektórych chorób i szkodników – mówił dr Jacek Filipczak z Instytutu Ogrodnictwa, podczas 7. Międzynarodowej Konferencji Nawożeniowej.

- Wszystkie składniki pokarmowe mogą by ć pobierane przez rośliny w przypadku, gdy są rozpuszczalne w wodzie i roztworze glebowym. Natomiast w przypadku krzemu tylko niektóre jego formy mogą być dla nich dostępne. Rośliny mogą pobrać krzem głównie w formie monomerów kwasu ortokrzemowego – powiedział dr Jacek Filipczak.

Dodał, że pobieranie krzemu przez rośliny zależy nie tylko od jego dostępnej formy w roztworze glebowym, ale także od niektórych zabiegów agrotechnicznych tj. wapnowanie. - Sam zabieg wapnowania bezpośrednio ogranicza dostępność krzemu dla roślin. Natomiast pośrednio wraz ze wzrostem odczynu gleby wzrasta ilość dostępnego krzemu dla roślin. Wysokie nawożenie azotowe, fosforowe, a także inne nawozy mineralne zawierające jony siarczanowe mogą również ograniczać dostępność krzemu dla roślin – oznajmił prelegent.

- Wpływ krzemu na rośliny jest większy im na rośliny oddziałują różnego rodzaju czynniki stresowe - zarówno abiotyczne, jak i biotyczne. Krzem wpływa pozytywnie na równowagę jonową , przez co ogranicza negatywny skutek toksyczności glinu, manganu, żelaza, cynku i kadmu, które mogą występować w glebach w podwyższonych ilościach – mówił dr Jacek Filipczak.

Zaznaczył, że pierwiastek ten w warunkach niedoboru wody ogranicza parowanie oraz negatywny skutek wysokiego zasolenia gleby na wzrost roślin uprawnych. – Rośliny, które są bardziej zaopatrzone w krzem mają większą tolerancję na niskie temperatury w okresie wczesno wiosennym. Krzem ogranicza także negatywne skutki stresów biotycznych, a mianowicie występowanie chorób i szkodników – dodał ekspert.

- Krzem w roślinach tworzy dwie bariery ochronne - zewnętrzną i wewnętrzną. Pierwsza z nich polega na tym, że jest on odkładany na powierzchni zewnętrznej organów, przez co ogranicza penetracje tkanek, a także żerowanie szkodników. Natomiast w przypadku bariery wewnętrznej pobierany przez rośliny krzem jest akumulowany w ścianach komórkowych, które stają się bardziej twarde i odporne na mechaniczne uszkodzenia, a także przerost grzybni chorób grzybowych – powiedział dr Filipczak.

Dodał, że pierwiastek ten wpływa również na fizjologiczną i metaboliczną aktywność roślin, a mianowicie w okresach niedoboru wody ogranicza transpiracje roślin, intensyfikuje fotosyntezę, przy niedostatecznej dostępności światła może również wzmacniać syntezę barwników fotosyntetycznych – zaznaczył prelegent.

Poinformował, że w Sadzie Doświadczalnym IO przeprowadzono doświadczenie, którego celem była ocena stosowania kilku związków krzemu na wzrost i plonowanie, a także jakość owoców truskawki deserowej. Obiektem doświadczalnym były dwie odmiany – ‘Elsanta’ i ‘Elkat’. Rośliny rosły na glebie lekkiej, słabo próchnicznej, lekko kwaśnej o średniej zawartości podstawowych składników pokarmowych.

- Spośród badanych związków krzemu stosowano kwas krzemowy, krzemian potasu i wapnia, a także wydzielono kontrolę bez nawożenia krzemowego. Wszystkie związki krzemu zastosowano doglebowo wiosną w dawce 90 kg/ha – dodał ekspert.

Według informacji dr Filipczaka kwas krzemowy, krzemian potasu i wapnia stosowane doglebowo wiosną istotnie zwiększyły plon owoców truskawki badanych odmian. - W warunkach prowadzonego doświadczenia nie stwierdzono istotnego wpływu badanych związków krzemu na cechy wzrostu roślin, a mianowicie na liczbę, długość i świeżą masę rozłogów, jak również na liczbę sadzonek rozłogowych. Nie stwierdzono również istotnych statystycznie różnić w zawartości chlorofilu w liściach – mówił.

Dodał, że zastosowane związki krzemu nie miały istotnego wpływu na średnią masę owocu, jędrność, zawartość ekstraktu w owocach, a także na zawartość krzemu w liściach. - Efektywność stosowania związków krzemu w ograniczaniu szarej pleśni na owocach zależała od odmiany truskawki, a także od formy chemicznej krzemu. Aplikacja kwasu krzemowego na odmianie ‘Elkat’ ograniczyła występowanie szarej pleśni na owocach – powiedział dr Filipczak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

AGROTECHNIKA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.